Heuvelrug en Kromme Rijn
Paddenstoelen
zaterdag03okt2020

Paddenstoelen wandeling op Laag Moersbergen

Zondag 27 september was een prachtige dag voor onze paddenstoelenexcursie op Laag Moersbergen. Voor de publiekswandeling meldden zich 18 deelnemers en twee stagiaires van de gidsenopleiding.

Er waren drie gidsen: Susan, Annemiek en Rieke en de stagiaires Sanna en Patricia. We mochten zes personen (excl. kinderen) per gids meenemen, op anderhalve meter afstand, en dat lukte. Iedereen heeft de aankondiging goed gelezen en zich via mail aangemeld, er kwamen geen onverwachte gasten. Dat aanmelden heeft een voordeel;  je weet waar je aan toe bent en je hoort ook nog eens wat over de deelnemers. Zo had iemand de excursie bedacht als verrassingscadeautje  voor haar man!

Er was de afgelopen week wat regen gevallen en we constateerden al bij het voorlopen dat er ondanks de droogte veel te zien was. We telden meer dan 40 verschillende exemplaren! Zoals altijd was het paddenstoelenpubliek erg enthousiast. Met een gids in de hand werden diverse soorten nog eens nagezocht. Het is dan leuk te horen dat “het klopt” wat je eerder hebt verteld. De vele aardsterren en ook de biefstukzwam (terug van weggeweest) stalen de show, samen met de dennenvoetzwam die zich in alle stadia liet zien: van licht geel, via diep bruin tot zwart.

We kwamen tijd te kort en de excursie liep behoorlijk uit, maar niemand vond dat erg! Bijna op het eind hadden we nog een toetje: een omgevallen boom vol oesterzwammen, “bekend van de supermarkt” zei  iemand. Inderdaad, en verrassend dat ze nog niet waren geplukt. Aangekomen bij het eindpunt nog even een eikel met mini- bekerzwammetjes besproken: “stromakelkjes volgens Bert”, zei Susan. Een mooie afsluiting van een leerzame dag.