Natuurgidsenopleiding 2024-2025, Deze cursus is volgeboekt, geen aanmelding meer mogelijk

IVN Natuureducatie, afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn, start in januari 2024 met een Natuurgidsenopleiding in Zeist. Deze opleiding duurt tot juni 2025 en het is de bedoeling dat je na afloop als natuurgids een actieve rol gaat spelen binnen onze afdeling.

Denk daarbij aan het leiden van excursies, het meewerken aan kinderactiviteiten of het organiseren van cursussen. Maar je kunt ook helpen bij communicatie en PR, zitting nemen in het bestuur of een lezing geven. Natuurlijk staan we ook open voor andere activiteiten! Hiervoor willen we jou meer kennis bijbrengen over natuur en milieu. Om je aan te melden is basiskennis van de natuur niet vereist, maar het maakt het volgen van de opleiding wel makkelijker.

Wat verwachten we van je
Om deel te nemen aan de natuurgidsenopleiding ben je bereid om anderhalf jaar lang (buiten de schoolvakanties) gemiddeld 6 tot 10 uur per week aan de opleiding te besteden. Deze tijd is nodig voor de cursusavonden (1x per 2 weken), de excursies (1x per maand op zaterdagochtend) en de voorbereiding die hiervoor soms verwacht wordt.
Om het natuurgidsendiploma te behalen, ben je (volgens landelijke IVN normen) minimaal 85% aanwezig tijdens alle activiteiten. Verder loop je tijdens de opleiding stages binnen de werk- of projectgroepen van onze afdeling. Dit kost je 4 tot 5 dagdelen. Tenslotte bestudeer een jaar lange een gebied in de omgeving (waarvan je een verslag maakt) én ga je zelf een natuuractiviteit (mede) organiseren.

De opleidingsprijs bedraagt 375 euro. Hierbij is inbegrepen het cursusboek, de kosten van de afsluiting van de opleiding en de koffie/thee tijdens de bijeenkomsten. Verder ben je om deel te nemen aan de opleiding lid van het IVN (contributie 25 euro per jaar). We laten maximaal 28 deelnemers toe. Wanneer je binnen ons werkgebied (gemeente Zeist, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug) woont dan heb je voorrang bij inschrijving.

Het opleidingsteam

Let op
Wil je niet actief worden binnen onze afdeling maar wel meer leren over de natuur, dan nodigen we jou van harte uit om je op te geven voor een van onze natuurcursussen, die we regelmatig geven. Deze worden vermeld op onze website www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn.

Wanneer je je in dit alles kunt vinden, mail dan naar Harry Kerver. Hij stuurt je het uitgebreide programmaoverzicht (met de data van alle avonden en excursies) toe, samen met een aanmeldingsformulier. Stuur dit voor 10 september* ingevuld terug.
Op maandag 2 oktober of dinsdag 10 oktober 2023 organiseren we kennismakingsgesprekken. Vervolgens ontvang je uiterlijk 1 november bericht van ons.

* datum inschrijving is aangepast (voorheen 1 september)

Docent Harry Kerver geeft aan: “Een goede natuurgids beschikt over veel kennis van natuur en milieu, maar heeft ook allerlei vaardigheden nodig om deze kennis op een aantrekkelijke manier te delen met anderen”

“Door zo intensief bezig te zijn met natuur ga je anders kijken, je ziet allerlei details waar je anders nooit op lette” is een veelgehoorde opmerking van cursisten.

“Het is heel mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen sterke kanten en interesses tot ontwikkeling en uiting kan brengen tijdens en na de opleiding” zegt natuurgids Suzanne van den Hurk tijdens een stiltewandeling die zij organiseert in de Kaapse bossen.

Excursie om de theorie in de praktijk te brengen Begint op 566 Dagen 01 januari 2024 - 00:00
Wanneer
maandag 01 januari 2024 00:00
tot zondag 20 juli 2025 23:00
Waar
Walkartcentrum Zeist
Kerkweg 19-23
3701 HD Zeist
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: 375
  • Maximaal aantal deelnemers: 28
  • Aanmelden verplicht: Ja

Harry Kerver

coördinator Natuurgidsenopleiding

Ontdek meer over

Deel deze pagina