Heuvelrug en Kromme Rijn
Bomen & Struiken
Op
zondag06feb202214:00

Winterkenmerken van bomen

op de landerijen bij Hindersteyn

Eerst wat historie van het kasteel. Hindersteyn wordt in 1315 het eerst vermeld. Stichter van het huis is Hinder (van Hendrik) van Wulven. Langs de in 1240 gegraven Langbroekerwetering werden de moerassige gronden ontgonnen. Deze gronden werden door de Bisschop van Utrecht in leen uitgegeven. Meerdere woontorens werden gebouwd zoals Lunenburg, Weerdesteijn, Walenburg en Rhijnestein. Het bezit van zo’n woontoren was alleen weggelegd voor de elite.

Hindersteyn was een riddermatig goed en was verdedigbaar want het had een dubbele slotgracht en een poortgebouw. Dit leidde ertoe dat Hindersteyn in 1538 op de lijst van erkende Ridderhofsteden werd geplaatst. Hieraan waren bepaalde rechten verbonden zoals het recht om zitting te nemen in de Ridderschap van Utrecht. Ook heeft Hindersteyn nog een herenbank met wapenschild in de Nederlands Hervormde kerk van Neder-Langbroek. In de bijna zeven eeuwen van zijn bestaan heeft Hindersteyn alleen maar adellijke bewoners gehad. Te noemen vallen o.a. de families Suermondt, van Zuylen van Nijevelt, Von Derfelden, Vegelin van Claerbergen en de Wijkerslooth de Weerdesteijn. In 1972 werd A.F. Geytenbeek door koop eigenaar van de buitenplaats met vijf hectare grond. De overige landerijen met één boerderij waren in 1971 al aangekocht door H.J.E. van Beuningen.

Wij gaan niet het kasteel bezichtigen maar op de achterliggende landerijen van de natuur genieten en speciaal kijken naar winterkenmerken van de bomen. Hoe kun je toch zien welke boom- of struiksoort het is als er geen blad meer aanzit? Daar zijn allerlei handigheidjes voor. Door bijvoorbeeld te kijken naar het silhouet van de boom, naar de schors, de knoppen, vruchtrestanten die nog in de boom hangen, enzovoort. Er zijn veel verschillende boomsoorten te zien dus het wordt een interessante wandeling. Misschien zien we ook nog wel een ree.

De parkeergelegenheid voor auto’s is lastig. Kom ook daarom bij voorkeur op de fiets. Kom je met de auto, parkeer dan niet aan de Langbroekerdijk zelf, maar rijd de Rhodensteijnselaan in.

Graag aanmelden via renewassenberg@gmail.com
 

Algemene informatie

zondag 6 februari 2022 - 14:00
Locatie: 
Hindersteyn
Langbroekerdijk A 119
3947 BG Langbroek
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image