Heuvelrug en Kromme Rijn
Op
zondag14jan201814:00

Wie is wie op Hydepark

Wie geïnteresseerd is in bomen en struiken kan 's winters zijn hart ophalen. Juist in deze tijd tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen omdat al het blad veel dingen verhult.
De vorm van de kroon is eigenlijk alleen in de winter mooi te zien omdat die dan pas doorzichtig is. Hoe staan de takken, strak omhoog zoals bij een Italiaanse populier, hangen ze zoals bij een treurwilg of berk of is het maar een warrige boel zoals bij de zomereik? Dat zijn maar een paar dingen die aan de boomkroon op kunnen vallen.

Maar er zijn nog meer zaken waaraan men, na een beetje inwijding, bomen en struiken kan herkennen. Men zal niet direct geloven dat veel bomen en struiken aan een simpel takje, met maar een paar knoppen er aan, al op naam te brengen zijn. En dan gaat het niet alleen om de vorm, grootte (paardenkastanje) en plaatsing van de knoppen, verspreid of paarsgewijs, soms zijn de knoppen zelfs bijna niet te zien zoals bij de Robinia. Zijn de knoppen zwart en afgerond dan kan het alleen maar de es zijn. Zijn de knoppen lang en puntig dan is er waarschijnlijk sprake van de beuk.

Het Landgoed Hydepark is in 1886 tot 1888 door Henri Copijn ingericht in de late landschapsstijl. Hierin werd een natuurlijk landschap gecombineerd met formele elementen.
Typerend voor Hydepark waren slingerende paden, vrijstaande bomengroepen op heuveltjes, zichtlijnen en holle grasvlaktes die werden begrensd door losse beplanting op hoger gelegen delen. Heuvelachtige delen werden aangelegd, waarlangs een diepgelegen beekje slingerde tussen langgerekte wallen beplant met eik, beuk en esdoorn.
Het landhuis zelf werd in de 2e wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als hoofdkwartier en werd zodanig zwaar gebombardeerd door de geallieerden dat alleen sloop nog restte.

Honden zijn niet toegestaan.

 

 

Algemene informatie

zondag 14 januari 2018 - 14:00
Locatie: 
Driebergse straatweg 50
3941 zx Doorn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image