Heuvelrug en Kromme Rijn
(Zoog)dieren
Op
vrijdag23aug201919:30

Wat vliegt daar in de schemer?

Wil je ook iets meer leren over de natuur en houd je ervan om in de buitenlucht te genieten van wat de natuur te bieden heeft? Volg dan een minicursus over vleermuizen bij het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn.

Veel mensen zijn bang voor vleermuizen. Waarschijnlijk door de vele verhalen die er over dit bijzondere zoogdier de ronde doen. Sommige mensen vinden vleermuizen angstaanjagend; mogelijk gevoed door het feit dat enkele soorten van bloed leven en daarom vampiers worden genoemd. Maar vampiervleermuizen komen alleen op de Amerikaanse continenten voor en drinken meestal bloed bij dieren. Vanavond beperken wij ons tot de (niet-bloeddorstige) Nederlandse soorten.

Verder doen ook verhalen de ronde dat een vleermuizen per ongeluk in het haar van mensen vast komen te zitten. Niets is onmogelijk maar het is wel erg onwaarschijnlijk. Een losse haar is voor vleermuizen niet te peilen, maar een hele bos haar (en nog belangrijker, het hoofd dat daaronder zit) kunnen ze met hun echolocatie goed te ontwijken!

Kortom, vleermuizen zijn veel leukere zoogdieren dan veel mensen denken. Wij vertellen je dan ook graag meer over de vleermuizen die in onze omgeving voorkomen. De avond begint om 19.30 uur met een stukje theorie. Vanaf ongeveer 21.15 uur gaan we op zoek naar de vleermuizen met behulp van een batdetector zodat wij ze ook kunnen horen. We verwachten rond 22.30 uur weer terug te zijn.
 

Cursus: vrijdag 23 augustus, 19.30 uur. Kinderen vanaf 12 jaar.
Locatie: Walkart Centrum aan de Kerkweg 19-23 3701HD Zeist
Kosten: € 7,50 voor leden van IVN, KNNV en €10,00 voor niet-leden.
Betaling: De inschrijving is definitief na betaling van het verschuldigde bedrag op het rekeningnummer van IVN Heuvelrug en Kromme Rijn: NL65INGB0001572287 onder vermelding van vleermuizencursus

Cursusleiding: Anco Colijn en Leendert van der Velden

Aanmelden: leendertvandervelden46@gmail.com

Algemene informatie

vrijdag 23 augustus 2019 - 19:30
Locatie: 
Walkartcentrum
Kerkweg 19-23
3701hd Zeist
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image