Heuvelrug en Kromme Rijn
Landschap
Op
zondag11mrt201814:00

Wandelen door het verleden van Amelisweerd

Deze IVN-excursie voert over de landgoederen Oud Amelisweerd en Nieuw Amelisweerd. Na een korte uiteenzetting over het gebied gaan we wandelen van Oud Amelisweerd naar Nieuw Amelisweerd. We kijken een stukje terug in de geschiedenis van de 18e eeuw tot het heden. Wat zien we? Waar ligt de oorsprong van de natuur op de landgoederen? We zullen naast de geschiedenis en de cultuur voornamelijk aandacht besteden aan de bomen en de stinzenplanten in het gebied. Stinzenplanten zijn planten met een knol of bol die wij voornamelijk kennen als tulpen, narcissen en hyacinten.

Een Franse markies ooit woonachtig op Nieuw Amelisweerd (18e eeuw) is verantwoordelijk voor de grote verzameling stinzenplanten op de landgoederen Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen.

Op de terugweg zullen we het Engelse Werk aandoen, in de hoop, dat de ijsvogel zich even zal laten zien. Dit is een stukje Engelse landschapsstijl temidden van de voornamelijk Franse landschapsstijl op deze landgoederen.

Aan het einde van de wandeling zullen we nog even kort stilstaan bij de geschiedenis van Koning Lodewijk Napoleon. Als de plannen van de koning waren doorgegaan, zou er een schitterend paleis hebben gestaan op Amelisweerd en was de A27 waarschijnlijk nooit aangelegd!

Na afloop kunt u op uw eigen kosten wat eten of drinken in het koetshuis of wellicht het museum bezoeken (MOA).

Algemene informatie

zondag 11 maart 2018 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Koningslaan 11a
3981hd Bunnik
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image