Heuvelrug en Kromme Rijn
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag15mei202110:00

Voorlopig uitgesteld: Valkenheide

Cultuur en natuur op Valkenheide

Helaas, het is nog niet mogelijk om deze excursie nu te houden. Misschien wordt deze excursie wat later in het seizoen alsnog gegeven.

Valkenheide was vroeger een marke gebied wat vrijelijk gebruikt werd door bewoners in de omgeving van Maarsbergen en Leersum. Ze hadden de mogelijkheid om heide/veen af te steken voor brandstof, stal-stoffering voor schapen en het weiden van schapen. In de 19de eeuw is de grond in beheer gegeven aan de gebruikers en als bezit aangemerkt.
Vanaf 1900 startte de aankoop en realisatie van Valkenheide (80 ha) als jeugdzorg-terrein voor de misdeelde jeugd, in dit geval alleen jongens. Dit werd onder andere gerealiseerd door minister van onderwijs Dhr. Visser en predikant Heldring van de Nederlands Hervormde kerk. Een stuk van de grond hiervoor was in bezit van de familie Beaufort en deze bewoner van “kasteel” Maarsbergen had valken rechten voor het gebied. Hier komt de naam Valkenheide vandaan.
De beplanting bestond alleen uit heide en veen met moerasachtige gedeelten. Dit alles is vanaf 1911 in cultuur gebracht door de Heide Maatschappij en ingericht als een parklandschap met een menagerie, twee groepsgebouwen, een boerderij, tuinderij met een tuinbaas-woning en een directeurswoning. Iedereen, die werkzaam was op Valkenheide, moest op het terrein wonen.
Ben je geïnteresseerd in de historie, aanleg van het park en de natuurlijke omgeving van Valkenheide dan ben je van harte uitgenodigd om mee te wandelen.

Algemene informatie

zaterdag 15 mei 2021 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Valkenheide 26
3953 mc Maarsbergen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image