Heuvelrug en Kromme Rijn
Bloemen & Planten
Vanaf
zondag21mrt202110:00

Uitgesteld: Stinzenplanten op Amelisweerd

Let op: Deze activiteit stond voor 21 maart gepland en is i.v.m. corona-maatregelen verplaatst. De definitieve datum wordt alleen gecommuniceerd met de mensen die zich al hadden aangemeld.
Aanmelden voor deze excursie is helaas niet meer mogelijk.


Het woord stins betekent in het fries ‘stenen huis’. De planten staan vaak rondom een voornaam huis en zijn hier eeuwen geleden naar toe zijn gehaald. Het zijn dus allemaal exoten en komen veelal uit zuidelijke streken. Deze planten houden van grond vol klei en kalk. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen, waaronder Amelisweerd.

De stinzen hier hebben een heel bijzondere geschiedenis. De markies Maximilien Henri de Saint Simon (1720-1795) bewoonde Maarschalkerweerd (aan de andere kant van de A27) en trok in 1771 in bij de weduwe van Amelisweerd. Maximilien had enkele jaren eerder zijn hyacintenliefde beschreven in zijn boekje ‘Des jacinthes’ (1768). Hij richtte het landgoed in met zijn voorliefde voor bloembollen en met zichtlanen in Franse stijl. De sneeuwklokjeslaan en het Markiezenbos zijn hiervan nog stille getuigen.

Stinzen zijn voorjaarsbloeiers met sneeuwklokjes als een van de eerste, zo ook op Rhijnauwen en Amelisweerd. Dit is dan ook een prachtig moment om met ons mee te wandelen. Maar welke planten we bloeiend gaan zien hangt natuurlijk ook af van de strenge of juist zachte winter die bij dit schrijven nog onbekend is. Ga met ons mee en ontdek welk weelderig tapijt bloeiende stinzen we zullen vinden. Maximilien had er zeker van genoten!

Algemene informatie

zondag 21 maart 2021 - 10:00
Locatie: 
op de brug bij oud Amelisweerd, nabij fietsenstalling Koningslaan 11A
Koningslaan 11A
3981 hd Bunnik
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image