Heuvelrug en Kromme Rijn
Landschap
Op
zondag11aug201914:00

Sprengenwandeling Driebergse Bos

Ga mee met onze natuur-/cultuurwandeling in het Driebergse bos. In het begin van de 19e eeuw hoorde dit gebied bij het Park van Sparrendaal. Deze buitenplaats was eigendom van Petrus Jodocus van Oosthuyse, een zakenman uit Vlaanderen en grondlegger van de voormalige gemeente Rijsenburg. Er zijn nog sporen van deze buitenplaats te vinden in de vorm van sprengen, een Zwitserse brug en zelfs de restanten van een openluchttheater.

De sprengen (gegraven beken) en de bijbehorende sprengkoppen werden gebruikt om de vijvers op een landgoed van stromend water te voorzien. De Grote en Kleine Kom horen bij het Kraaybeeksysteem en de sprengen hiervan lopen door de Heidetuin naar Kraaybeek en Sparrendaal. De Koekenpan, zogenoemd om zijn vorm, en de Acaciavijver horen bij  het sprengensysteem De Zwoer, waar het zwembad naar genoemd is.

Door de verdroging van de Heuvelrug werken de sprengen niet meer, maar ze zijn duidelijk wel in het landschap aanwezig en hebben nog steeds invloed op de flora en fauna. Zo groeien er mossen, varens en waterplanten en bieden de poeltjes onderdak aan diverse soorten libellen en amfibieën zoals de poelkikker. Ook de ijsvogel is er vaak te zien.

Wandel zo’n 3 kilometer met ons mee over leuke bospaden en leer ondertussen meer over dit gebied met een bijzonder verleden. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de diverse biotopen die we tegenkomen.

Deze excursie is gratis, aanmelden is niet nodig.

Algemene informatie

zondag 11 augustus 2019 - 14:00
Locatie: 
Groene Entree Arnhemsebovenweg
Arnhemsebovenweg
3971 md Driebergen-Rijsenburg
Nederland
Google Maps image