Heuvelrug en Kromme Rijn
Paddenstoelen
Op
zondag14okt201814:00

Paddenstoelen op Moersbergen

Gaat u zondag 14 oktober met ons mee naar Landgoed Moersbergen? We vertellen over de verschillende soorten paddenstoelen en hun leefwijze. Dat kan hier heel goed want de verschillende bomen op het landgoed hebben vaak hun eigen paddenstoelen waar ze nauw mee samenleven.

Sommige paddenstoelen leven samen met een boom, zoals de amandelrussula op eik en beuk en de berkenboleet op berk. We noemen dat symbiose. De boom levert daarbij suikers aan de schimmeldraden en de schimmeldraden leveren mineralen en vocht aan de boom. Op deze manier groeit de amandelrussula op eik en beuk en de berkenboleet op berk.
Maar er zijn ook paddenstoelen die dode bladeren en takken afbreken, dit noemen we de saprofyten. Kent u de gewimperde aardster en de dennenvlamhoed?
Dan zijn er nog parasieten: deze schimmels leven ten koste van een -in leven blijvende- gastheer. En tenslotte zijn er nog zwakteparasieten, zoals zadelzwam en de eikhaas, die een zieke of verzwakte boom kunnen doden.

Duizelt het u al? Tijdens de wandeling komen we alle soorten paddenstoelen tegen. We zouden het leuk vinden als u met ons mee loopt en de verschillende soorten leert kennen. U zult verbaasd zijn! Ook kinderen zijn ook van harte welkom.

Algemene informatie

zondag 14 oktober 2018 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Laag Moersbergen
kruising Leeuwenburgerlaan en Palmweg,
3941BM Doorn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image