Heuvelrug en Kromme Rijn
Natuur
Op
zondag15mrt202014:00

Mossen op Noordhout - AFGELAST

Landgoed Noordhout is een natuurgebied van 172 hectare tussen Austerlitz en Maarn op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied wordt aan de zuidkant begrensd door de A12. In het westen grenst het aan Bornia en in het noorden en oosten aan landgoed Henschoten, onderdeel van  landgoed Den Treek-Henschoten. Het uitgestrekte gebied bestaat uit naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en akkerlanden. In dit gevarieerde natuurgebied groeien ook veel verschillende soorten mossen.

Mos kan namelijk voorkomen op allerlei soorten ondergrond zoals op zand, klei, steen (oude stenen muurtjes), op de oever aan de waterkant, in een moeras en op de schors van een boom. Het milieu bepaalt het karakter van de mos begroeiing. Eén van de belangrijkste milieufactoren is het vochtgehalte. Bepalend is niet alleen het vochtgehalte van het substraat zelf maar ook de luchtvochtigheid.

Maar, hoe herken je een mos? Mossen zijn ‘kleine sierlijke plantjes’ die groepsgewijs en in aanzienlijke hoeveelheden bij elkaar groeiend voorkomen. Mossen zijn eenvoudig gebouwde planten en bestaan uit een stengel met blaadjes of uit een plat, lobvormig lichaam. Sommige soorten zijn slechts enkele millimeters lang maar de meeste mossen bereiken een lengte van twee tot tien centimeter. Mossen hebben geen vaten zoals de meeste planten. Transport vindt voornamelijk uitwendig plaats, langs stengels en bladen. Een blad is slechts één, of hoogstens enkele cellagen dik en omdat een opperhuid ontbreekt kan mos via het bladoppervlak gemakkelijk vocht opnemen. Mossen hebben bladgroen en ze vormen sporen in plaats van zaden om zich te vermenigvuldigen.

Niet alleen het mosplantje zelf maar ook de blaadjes van mossen zien er heel verschillend uit en zijn erg klein, variërend van 0,3 mm- 5 mm. Daarom hebben we in het veld een loepje nodig en natuurlijk nemen wij voor de excursie extra loepjes mee. Als u meegaat en meekijkt zult u versteld staan hoe prachtig en bijzonder mossen zijn!

Daarnaast zult u opmerken dat in de winter, als het bos wat ‘somber’ gekleurd is, de prachtige gevarieerde groene tapijtjes van mos het bos opfleuren en u een hele bijzondere ervaring opdoet. Er valt natuurlijk veel meer te vertellen over mos maar het is leuker om dat tijdens de excursie te doen en het meteen te kunnen laten zien. Bent u warm gelopen door dit verhaal, loop dan eens met ons mee, wij zouden dat erg leuk vinden!

 

Algemene informatie

zondag 15 maart 2020 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats Bornia
Traay 288
3971 gx Driebergen-Rijsenburg
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image