Heuvelrug en Kromme Rijn
Overig
Op
zondag30jan202214:00

Mossen in en rond Austerlitz

Austerlitz is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente Zeist. De geschiedenis van Austerlitz gaat terug tot 1804, toen Auguste de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, de helft van zijn  troepen hier liet samenkomen, zo'n 18.000 manschappen, in wat toen het kamp van Utrecht genoemd werd (Wikipedia).
Handelaren streken bij de nederzetting neer en nadat de troepen weer vertrokken waren voegde Lodewijk Napoleon de nederzettingen samen tot een dorp dat de naam Austerlitz kreeg.

Austerlitz ligt in een bosrijk gebied waar mooie mossen groeien. In de winter wanneer de bomen en struiken in het bos kaal zijn, vallen de mossen extra op! Je ziet overal groene tapijtjes in het zand, tussen het gras, op dode takken maar ook op levende bomen. Mossen kunnen in de winter in het bos goed groeien omdat er meer licht is doordat er dan weinig andere planten zijn. Ook is de hoge  luchtvochtigheid erg belangrijk voor mos.

We starten de wandeling op het dorpsplein en lopen via de gramserweg en de waterlooweg het bos in. Onderweg zien we op muurtjes allerlei mossen, die de mooiste namen hebben zoals ‘gedraaid knikmos’. Je kunt dit mos herkennen aan een groen kussentje van zeer kleine plantjes met eivormige bladen met een “uittredende nerf” (dit heet een glashaar). Glasharen weerkaatsen de zon en zo beschermd het mos zich tegen uitdrogen. Mossen zijn sporenplanten waarbij de sporen in een soort doosje groeien dat aan het einde van een omhoog staand steeltje zit. Bij het ‘gedraaide knikmos zit het sporendoosje naar beneden gebogen (geknikt) aan het steeltje. Bij droogte draaien de bladen spiraalsgewijs om de stengel, vandaar de naam.
We gaan naar verschillende mossen kijken, en aangezien de plantjes erg klein zijn, hebben we wel een loepje nodig. Wanneer het u leuk lijkt om ook eens naar mossen te kijken en om te zien hoe mooi ze zijn, kom dan gerust met ons mee. Wij nemen extra loepjes mee!

Aanmelden bij: Susan Bol     e-mail: susan_niem@hotmail.com

Algemene informatie

zondag 30 januari 2022 - 14:00
Locatie: 
dorpsplein in Austerlitz
Dorpsplein
Austerlitz
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image