Heuvelrug en Kromme Rijn
Bomen & Struiken
Op
zondag26mrt201714:00

Lentekriebels

We kunnen niet wachten tot dat de bomen weer in blad komen en de vogels hun liefdesliedjes weer gaan zingen. Hiervoor moeten we nog even geduld hebben, maar ook deze vroege voorjaarstijd eind maart heeft zo zijn voordelen. Er zit nog geen blad aan de bomen, waardoor er voldoende licht op de bodem valt voor de eerste voorjaarsplanten. Ook zijn aan deze bomen nu de knoppen nog te zien die over enkele weken uit gaan lopen in allerlei kleuren en vormen. Deze knoppen kunnen ons het een en ander vertellen over de groeiomstandigheden van de afgelopen jaren. De knoppen helpen ook samen met de kale typische verschijningsvorm van de boom bij het op naam brengen van de soort. De vogels zijn in de nog bladerloze bomen en struiken ook gemakkelijker te vinden.
Landgoed De Reehorst ligt naast het station Driebergen-Zeist aan de Driebergse zijde. Het gebied ligt tussen de Utrechtse Heuvelrug in het oosten en het stroomgebied van Kromme Rijn in het westen. Als gevolg van deze ligging is er een variabel patroon aan bodemsoorten van zand en klei.Vanaf 1850 maakte men van deze variatie gebruik door op het zand (droge bodem) buitenplaatsen te bouwen en de klei (vochtig) te gebruiken als landbouwgrond. Op deze wijze ontstond de zogeheten Stichtse
Lustwarande en daar maakt het huidige landgoed De Reehorst deel van uit.
We gaan op zoek naar de vroege voorjaarstekenen zoals het speenkruid, de vroegeling, klein hoefblad, wilgen- en elzenkatjes en de eerste bijen. Verder zullen we de knoppen en skeletten van de eik, linde en els bekijken. Ook is er de kans de heggemus, het sijsje en de roodborst te zien.

 

Algemene informatie

vrijdag 23 december 2016 - 15:00
Locatie: 
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland
Contactpersoon: 
Jacques Horsten
Google Maps image