Heuvelrug en Kromme Rijn
Paddenstoelen
Op
zaterdag09nov201909:30

Ledenwandeling: struinen naar houtzwammen

alleen voor IVN-/KNNV-leden en donateurs

Zwavelzwam, eikenvuurzwam, vermiljoenhoutzwam. Wat hebben deze zwammen gemeen en hoe zien ze eruit? Dat ontdek je tijdens de themawandeling ‘Houtzwammen’ voor leden en donateurs van IVN en KNNV op landgoed Zuylestein in Leersum.

Het verschijnen van houtzwammen aan een boom luidt het verval en het einde van de boom in. Maar een gezonde boom wordt niet zomaar aangetast. Vaak zijn beschadigingen zoals wegwerkzaamheden, soms jaren geleden, de oorzaak van de aantasting en is er weinig aan te doen wanneer de zwammen verschijnen. Ook bomen die verzwakt zijn door ouderdom of slechte levensomstandigheden kunnen aangetast worden. Vooral als de houtzwammen zich hoger op de stam bevinden kan het jaren duren voordat het hout dusdanig is aangetast dat er ingegrepen moet worden.

Er bestaan éénjarige houtzwammen maar bij andere soorten groeit -als een jaarring- elk jaar een nieuw stuk en wordt de zwam groter. Een dode boom met houtzwammen is een fraai gezicht en de houtzwammen kunnen, als ze voldoende tijd gegeven wordt, zeer groot worden. Dode bomen worden in bossen tegenwoordig minder snel verwijderd en in sommige bossen worden ook dikke stammen achtergelaten. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn hier en daar stukken bos te vinden waar deze stammen langzaam vergaan. In deze bossen zijn de houtzwammen op hun mooist te zien.

 

Algemene informatie

zaterdag 9 november 2019 - 09:30
Locatie: 
Zuylestein
Rijksstraatweg 3
3956 CH Leersum
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image