Heuvelrug en Kromme Rijn
Natuur
Op
zaterdag08feb202009:30

Ledenwandeling Mossen

Uitsluitend voor leden en donateurs van IVN en KNNV.

Deze keer aandacht voor de mossen. Tijdens een wandeling op het prachtige landgoed Noordhout gaan we onder deskundige leiding van Harry Kerver en Susan Bol deze bijzondere wereld verkennen.

Al in de 18e eeuw bestond Noordhout uit bos, terwijl de omgeving bestond uit heidevelden. Een deel van Noordhout is tegenwoordig bosreservaat. Hier vindt geen beheer plaats en kunnen natuurlijke processen volledig hun gang gaan. Op het voormalige landgoed liggen enkele historische akkers die door het Utrechts Landschap op ecologische wijze worden beheerd.

Mossen zijn over het algemeen klein en hebben geen wortels of vaatbundels. Meestal bestaan de blaadjes maar uit één laag cellen. Het regenwater wordt direct door de bladeren opgenomen. Mossen zijn natuurlijk heel gevoelig voor uitdroging, bij droogte krimpen of schrompelen ze ineen.

Je kunt mossen op zeer uiteenlopende plaatsen tegenkomen: op de bodem, op bomen, op stenen en daken en in het water. Sommige mossen groeien op vochtige, voedselrijke bodems, terwijl andere soorten een voorkeur hebben voor een droge, arme bodem. Vaak zijn ze niet erg opvallend door hun beperkte grootte. Vooral in de winter en in het voorjaar vallen ze op, omdat andere planten er dan niet zijn.

Algemene informatie

zaterdag 8 februari 2020 - 09:30
Locatie: 
Parkeerplaats Bornia
Traay 288
3971 gx Driebergen-Rijsenburg
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image