Heuvelrug en Kromme Rijn
Natuur
Op
zondag27mei201814:00

Eetbare natuur op Nieuw Wulven

Driemaal is scheepsrecht! Dus hopen we met deze derde excursie 'Eetbare natuur', op een mooie droge, liefst zonnige zondagmiddag, om samen te gaan kijken welke mogelijkheden de natuur biedt voor het klaarmaken van heerlijke hapjes. Na een totaal verregende excursie in Overlangbroek in 2016, een veel betere, maar nog steeds gedeeltelijk natte excursie op Laag Moersbergen in 2017, gaan we dit jaar naar natuur- en recreatiegebied Nieuw Wulven.

Net als andere jaren gaan we niet uitgebreid plukken, maar wel achteraf proeven van vooraf gemaakte hapjes, drankjes en thee. Tijdens de wandeling zullen we stilstaan bij verschillende plantensoorten die we in onze recepten hebben gebruikt, die makkelijk te verwerken zijn en niet zeldzaam of bijzonder. We plukken natuurlijk alleen als hygiëne is gewaarborgd. Hierover zullen we onderweg van alles uitleggen. Gedeeltelijk zullen na afloop dezelfde gerechtjes langskomen als vorig jaar met hierin verwerkt soorten als hondsdraf, look zonder look, smalle weegbree, maar ook meidoorn, vlier en naaldsoorten als lariks en douglas, waarvan een heerlijk recept elders in deze Grote Ratelaar te vinden is. En misschien vinden we ook wel nieuwe soorten, die we in de vorige excursies niet zijn tegengekomen. Inspiratie om nieuwe recepten uit te proberen, zal vast ook niet ontbreken.

Natuurlijk kunnen we het niet laten ook iets te vertellen over het gebied waar we gaan wandelen. Nieuw Wulven is een relatief nieuw natuurgebied op een plek met oude geschiedenis. Hier liep de grens van het oude Romeinse rijk en er stond een Romeins fort. Het gebied waar we lopen werd als landbouwgrond gebruikt. In het noordelijk deel komt kwelwater omhoog, afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. De rijkdom van dit jonge natuurgebied laat zich zien door de aanwezigheid van spotvogel en grasmus. De aanwezigheid van kwelwater brengt bijzondere plantengroei met zich mee. Maar, wij zullen ons deze keer niet richten op zeldzaamheden, maar juist op de soorten die niet kwetsbaar zijn en gewoon geplukt kunnen worden!

De excursie is gratis, aanmelden niet nodig.

 

Algemene informatie

zondag 27 mei 2018 - 14:00
Locatie: 
Natuurgebied Nieuw Wulven
Marsdijk 4 schuin t/o de Romeinse wachttoren       
3981 he Bunnik
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image