Heuvelrug en Kromme Rijn
Bloemen & Planten
Op
zondag14mei201714:00

Eetbare natuur

Nadat vorig jaar onze excursie 'Eetbare natuur' door een enorme wolkbreuk in het water is gevallen, willen we deze excursie het komend seizoen herhalen op Laag Moersbergen. De uitdaging blijft om op zoek te gaan naar culinaire mogelijkheden in de natuur. Het is verbazingwekkend hoeveel smaken en geuren er te vinden zijn, die roepen om een toepassing in een lekker gerechtje of drankje. We gaan op onderzoek uit en we gaan van alles uitproberen. Bijvoorbeeld het zevenblad, een nogal dominante soort, waar velen van ons in de tuin vaak ruzie mee hebben, kan worden hergewaardeerd als je ontdekt dat hiervan een heerlijk pesto-achtige pasta gemaakt kan worden. Lekker op een broodje of een toastje. Hetzelfde geldt voor duizendblad, look zonder look of hondsdraf. Met vlierbloesem, wat ook in mei bloeit, kan een heerlijke vlierbloesemsiroop gemaakt worden, bij velen wel bekend. Maar ook madeliefjes, paardenbloemen en meidoornbloemen kunnen op vele manieren worden gebruikt.

Natuurlijk moeten we rekening houden met de bekende beperkingen; we gaan niet plukken op plaatsen waarvan we weten dat er veel honden worden uitgelaten, of langs wegen met veel uitlaatgassen. Plantensoorten die onder druk staan wat betreft hun voortbestaan, worden natuurlijk gespaard.

We hebben dit jaar Laag Moersbergen als bestemming gekozen; dit landgoed ligt op de rand van de arme zandgrond, op de overgang naar de voedselrijkere delen van het Kromme Rijngebied en hierdoor kunnen we variatie in vegetatie verwachten. Het is een prachtig landgoed, beheerd door Utrechts Landschap. Zij proberen in het beheer de variatie in plant- en diersoorten te vergroten door productiebos te vervangen door meer inheemse soorten in verschillende leeftijden. Het landgoed heeft een lange geschiedenis en het kan niet anders dan dat we hier ook even bij stilstaan. Maar de nadruk zal liggen op het openen van de ogen voor alles wat eetbaar is!

 

Algemene informatie

zondag 14 mei 2017 - 14:00
Locatie: 
Palmstad, kruising Leeuwenburgerlaan en Palmweg
Leeuwenburgerlaan
3941BM Doorn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image