Heuvelrug en Kromme Rijn
Landschap
Vanaf
woensdag30mei201820:00

Cursus Natuurbeheer

Geïnteresseerd in het samenspel tussen mens en natuur? Kom dan naar de IVN cursus Natuurbeheer. De cursus bestaat uit twee delen: een theorieavond op woensdagavond 30 mei in Zeist en een excursie op zaterdagochtend 2 juni bij Amerongen.

Bossen, heiden, stuifvlakten, sprengen, akkers met oude kavelpatronen, landgoederen, rivieroevers… we hebben in onze omgeving tal van prachtige natuurgebieden. Wie er wandelt, zal er niet snel bij stil staan dat deze gebieden het resultaat zijn van langdurig ingrijpen door mensen. Mens en natuur zijn in Nederland nauw met elkaar verweven.

Ook voor het voortbestaan van deze karakteristieke landschappen – en de dieren en planten die er leven - is de mens nodig. Als we niets zouden doen, zouden veel gebieden dichtgroeien met struiken en bos en zou de biodiversiteit achteruithollen.

Daarom voeren beheerders van natuurgebieden – zoals Natuurmonumenten, Utrechts Landschap of Staatsbosbeheer – maatregelen uit om de natuur te behouden of te herstellen. Het gaat bijvoorbeeld om maaien, plaggen, laten begrazen met vee of schapen, rasters zetten, boswerkzaamheden, sloten schonen, waterpeilen regelen, afval verwijderen, ongewenste begroeiingen van exoten verwijderen etc.

Welke maatregelen beheerders kiezen, hangt af van de doelen die zij in een gebied willen bereiken. Gaat het bijvoorbeeld om het herstel van een stuifzand of heidegebied of om de bescherming van een bepaalde dier- of plantensoort? En welke rol speelt het gebied voor bijvoorbeeld cultuurhistorie, recreatie, waterwinning of waterberging?

Natuurbeheer is dus een kwestie van keuzes maken. In de cursus Natuurbeheer vertellen we hier meer over en leert u - tijdens de excursie – kennismaken met beheersmaatregelen in het grensgebied van de Lek en de Utrechtse Heuvelrug (in de omgeving van Amerongen).

Theorieavond: woensdag 30 mei van 20.00 - 22.15.

Excursie: zaterdag 2 juni van 9.00 tot 12.00 omgeving Amerongen (informatie over het startpunt volgt op 30 mei).

Kosten: € 12,50 leden IVN/KNNV, € 17,50 niet-leden

Informatie en opgave: leendertvandervelden46@gmail.com

Cursusleiding: Moniek Löffler, Thijs Blom en Leendert van der Velden

Algemene informatie

woensdag 30 mei 2018 - 20:00 tot zaterdag 2 juni 2018 - 12:00
Locatie: 
Walkartcentrum
Kerkweg19-23
3701hd Zeist
Nederland
Google Maps image