Heuvelland
Landschap
Op
vrijdag07feb202009:00

Natuurtocht -> Hurtgenwald (D)

Deze natuurtochten zijn dagvullende en avontuurlijke struintochten voor alle leeftijden. De nadruk ligt op het beleven van de flora, fauna en landschap d.m.v. wandelen over gebaande en liever.... ongebaande paden.

Reisdoel is de mooie natuur in Limburg, aangrenzend Vlaanderen, de Ardennen, de Voerstreek of de Eifel. Enige kennis van flora en fauna is niet vereist, belangstelling en nieuwsgierigheid wel! Onderweg worden foto's gemaakt bevindingen en vraagtekens genoteerd hetgeen tot op opzoekwerk thuis leidt.

Via mail  en de site worden belangstellenden op de hoogte gehouden. Gids is meestal Jo Seegers, soms een andere ervaren natuurliefhebber. De tochten vinden plaats op de vrijdagen in de "even" weken. Jullie kunnen alvast de agenda invullen.  

Stuur aub, een berichtje aan Jo zodat we weten op wie we wachten en hoe we kunnen carpoolen -> jo-seegers@home.nl

                                                    -o-o-o-

Deze vrijdag gaan we het Hürtgenwald verkennen. We lopen het vers van de pers verschenen Voetspoor 311.

Vertrek Margraten 9.00 uur. Vertrek P&R Baneheide/Simpelveld 9u15. Vertrek natuurtocht in Vossenack om 10u15.

Navigatie: Grote parkeerplaats tegenover Gasthof Zum Alten Forsthaus, Germeter 49 Vossenack of Hürtgenwald. Volgens Google maps satelliet ligt de parkeerplaats eigenlijk tegenover de Gasthof op de hoek van Germeter en Wehebachstrasse. Voor de navigatie is de kruising Germeter en Wehebachstrasse een beter doel.

Graag aanmelden i.v.m. carpoolen. Wacht daarmee niet tot donderdagavond. Graag z.s.m.! ---> jo-seegers@home.nl

Deze ca. 16 kilometer lange wandeling, welke met ca. 2 kilometer ingekort kan worden, voert u door een deel van het Hürtgenwald waar in de 2e wereldoorlog, tussen half september 1944 en half februari 1945 een waar slagveld heeft plaatsgevonden tussen Duitse en Amerikaanse troepen. Ondanks de zeer grote verliezen aan Amerikaanse zijde, of misschien wel net dóór deze grote verliezen, wordt vaak gesproken over de "vergeten veldslag': Immers, nederlagen worden liever vergeten. Dit voetspoor, dat start vanuit het Eifeldorp Vossenack, één van de zwaarst getroffen dorpen tijdens deze slag, draagt er misschien toe bij dat deze verschrikkelijke slag NIET vergeten zal worden.

Bij de verschrikkelijke slag om het Hürtgenwald werden zo'n 120.000 Amerikaanse soldaten ingezet, tegen 80.000 Duitse tegenstanders. De verliezen aan beide zijden waren gigantisch. Er werd gesproken over de "gehaktmolen" van het Hürtgenwald. Twee factoren waren er de oorzaak van dat de Amerikanen de ene divisie na de andere, de "gehaktmolen" op zonden. In de eerste plaats de angst dat het Hürtgenwald, zoals in de 1e we­reldoorlog het Argonnerwoud in Lotharingen, een vijandelijke strijdmacht zou verbergen voor een tegenaanval op de flank, ten tweede de voortdurende hoop dat, gezien de afnemende Duitse reserves, een nieuwe Amerikaanse verse eenheid zou worden ingezet om de slag te kunnen winnen.

 

 

Algemene informatie

vrijdag 7 februari 2020 - 09:00 tot 16:00
Locatie: 
Multimate
Aan de Fremme 50
6269 BE Margraten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image