Heuvelland
Landschap
Op
vrijdag29dec201709:00

Natuurtocht -> Hombourg (B)

Deze natuurtochten zijn dagvullende en avontuurlijke struintochten voor alle leeftijden. De nadruk ligt op het beleven van de flora, fauna en landschap d.m.v. wandelen over gebaande en liever.... ongebaande paden.

Reisdoel is de mooie natuur in Limburg, aangrenzend Vlaanderen, de Ardennen, de Voerstreek of de Eifel. Enige kennis van flora en fauna is niet vereist, belangstelling en nieuwsgierigheid wel! Onderweg worden foto's gemaakt bevindingen en vraagtekens genoteerd hetgeen tot op opzoekwerk thuis leidt.

Via de mail (Joost) en de site worden belangstellenden op de hoogte gehouden. Gids is meestal Joost van Koppen, soms een andere ervaren natuurliefhebber. De tochten vinden plaats op de vrijdagen in de "even" weken. Jullie kunnen alvast de agenda invullen.  

                                                    -o-o-o-

Begin en eindpunt van deze panorama wandeling is het Belgische plaatsje Hombourg in de buurt van de bekende plaatsen Aubel en Henri-Chapelle. Deze zeer afwisselende wandeling is ca. 16 kilometer lang en voert ons via weilanden, veldwegen en kleine bossages door een glooiend landschap. Na een regenperiode kan het plaatselijk behoorlijk modderig zijn. Stevige wandelschoenen zijn daarom zeker aan te bevelen.

Vertrek naar Hombourg om 9 uur bij de Multimate in Margraten. We starten de wandeling vanaf de grote parkeerplaats op de Place de L'Eglise bij de kerk van Hombourg. Meld je wel even aan of af via Jo.

Hombourg is gekenmerkt door een coulisselandschap, een landschap met veel afwisselend schoon. De afwisseling van glooiende weilanden, hagen, houtwallen en bosjes is groot. De bodem is niet geschikt voor akkerbouw, maar leent zich dan ook des te meer voor veeteelt. Deze veeteelt heeft een verspreiding van de boerderijen tot gevolg. De opeenvolging van hagen en houtwallen is van zeer groot biologisch en ecologisch belang en bevat zeer gevarieerde flora en fauna. We zien dan ook in het voorjaar sleutel­bloem, vele muursoorten, hondsdraf etc.

Het landschap wordt ook gekenmerkt door de vele verschillende soorten van snoeihagen zoals, meidoorn, sleedoorn, hazelaar, haagbeuk en hondsroos. De es is de meest voorkomende boom in deze streek en samen met de eik, de beuk en de haagbeuk vormen zij het grootste deel van de omliggende bossen.

Algemene informatie

vrijdag 29 december 2017 - 09:00 tot 16:00
Locatie: 
Multimate
Aan de Fremme 50
6269 BE Margraten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image