Heuvelland
Landschap
Op
vrijdag07sep201809:00

Natuurtocht -> Drover heide

Deze natuurtochten zijn dagvullende en avontuurlijke struintochten voor alle leeftijden. De nadruk ligt op het beleven van de flora, fauna en landschap d.m.v. wandelen over gebaande en liever.... ongebaande paden.

Reisdoel is de mooie natuur in Limburg, aangrenzend Vlaanderen, de Ardennen, de Voerstreek of de Eifel. Enige kennis van flora en fauna is niet vereist, belangstelling en nieuwsgierigheid wel! Onderweg worden foto's gemaakt bevindingen en vraagtekens genoteerd hetgeen tot op opzoekwerk thuis leidt.

Via de mail (Joost) en de site worden belangstellenden op de hoogte gehouden. Gids is meestal Joost van Koppen, soms een andere ervaren natuurliefhebber. De tochten vinden plaats op de vrijdagen in de "even" weken. Jullie kunnen alvast de agenda invullen.  

                                                    -o-o-o-

De Drover Heide is een bijzonder heidegebied ten zuiden van Düren (Dld.) De ondergrond bestaat uit grind- en zandafzettingen uit de IJstijd waarop later! löss werd afgezet. Leemlagen in de ondergrond verhinderen het wegsijpelen van het regenwater waardoor tijdelijke wateren ontstaan. Bijna 100 jaar lang werd het als militair oefenterrein gebruikt. Mede hierdoor is de rijke flora en fauna van vroeger nog aanwezig. In de door tanks gevormde tijdelijke plassen groeit een zeldzame flora en planten zich amfibieën voort. In de open gebieden die vroeger ten behoeve van de schietoefeningen boomvrij werden gehouden groeit veel Struikhei. U loopt door heide, bossen en agrarisch gebied. Onderweg passeert u een Romeinse waterleiding. De grotendeels vlakke wandeling start in het historische plaatsje Drove met een mooie kerk, kasteel en motte. De 16,5 km lange route kan worden ingekort tot 9 km of 14,4 km. De mooiste periode is de zomer, zeker wanneer in augustus de heide bloeit. Onderweg is geen horeca aanwezig.

Deelnemers melden zich bij gids Jo. Na afloop is het plan om de nazit te houden in Gaststätte Zur Waldschänke, Vor dem Bruch 24, Kreuzau (3 KM, 6 minuten).

Vertrek Multimate: 9 uur. Baneheide 9u20. Vertrek wandeling om 10u30 op de parkeerplaats van de Wewordenstrasse in Drove (Kreuzau). Het betreft Voetspoor 275 van Olaf op den Kamp.

Algemene informatie

vrijdag 7 september 2018 - 09:00 tot 16:00
Locatie: 
Multimate
Parkeerplaats Multimate, Aan de Fremme 50
6269 BE Margraten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image