Hengelo
Bomen & Struiken
maandag05apr2021

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag weer van start

Zaterdag 3 april 2021 

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag WLoW. 

Na enkele maanden van niet kunnen werken zijn we weer bescheiden aan de slag gegaan. Helaas valt onze jaarplanning 2021 daardoor in het water. Maar geen nood we hebben ook deze keer weer een mooie spot gevonden, dank Walter. We hopen dan ook met deze herstart de komende maanden de draad, op te kunnen pakken.

Voor iedereen was het toch weer even wennen. En dat gold zekervoor mij. Kwam er op tijd achter dat ik mijn sleutels van de gereedschappencontainer was vergeten. Ha, uiteindelijk was ik op tijd hoor, inclusief IVN-vlag! Aan het werk gegaan met vier man en wel schuin tegen over de parkeerplaats van de Houtmaat. Het gebied is in eigendom van Vitens onze leverancier van drinkwater. Het is in de loop van de jaren een prachtige plek geworden met een grote verscheidenheid aan verschillende aanplant. Met onder anderen de meidoorn, sleedoorn en ook een toevallige vuilboom.

Vuilboom en Bijen: (Rhamnus) is een geslacht struiken of kleine bomen uit de wegedoornfamilie (Rhamnaceae). De plant draagt zwarte of rode bes-achtige steenvruchten. Bijen zijn verzot op deze struik die bloeit van mei tot september, de langst bloeiende struik van West-Europa. 

Citaat: De Belgische Bijenvriend: Is het zijn onwelluidende naam, die ertoe leidde dat de vuilboom naar het vergeethoekje verdween? Was-ie niet hip genoeg? Paste-ie niet bij de tegeltrend? Toegegeven, spectaculair is hij niet, karakter heeft hij des temeer, tenminste als je naar zijn gasten kijkt. In mijn ieniemienie tuintje reserveer ik een plekje voor deze bijen-, vlinder- en vogelvriend. Maar let op de besjes zijn giftig, maar pas als je ze in grote hoeveelheden inneemt word je er zo ziek van dat je een dokter nodig hebt.

Bijen - Bijzonder is dat bloemen en bessen tegelijkertijd aanwezig zijn.  Bijen zijn er gewoonweg verzot op, getuige de vele honderden bijen die soms op één struik te vinden zijn. Het zoemt soms zo erg dat sommigen denken met een bijenzwerm te maken te hebben. Als één struik het verdient meer aangeplant te worden, dan is het de vuilboom wel.

Bron: Wikipedia en Walter van Dijk (groenspecialist van Gildebor)