Hengelo
Landschap
maandag11okt2021

Landschapsonderhoudsploeg herstelt zichtlijnen

De WloW (werkgroep landschapsonderhoud burgerpark Weusthag Hengelo) van zaterdag 2 oktober 2021.

De weersvoorspellingen waren niet bijster goed. Maar zoals zo vaak hebben wij als team toch elke keer weer geluk. Dus prima werkweer om nu dit keer aan de slag te gaan nabij de kleigaten aan de noordkant van de A1. Nu moest het riet het ontgelden en enige opslag, om zodoende weer enkele zichtlijnen terug te krijgen. We verzamelden ons op de parkeerplaats aan de zeer drukke en onveilige Torenlaan, nabij de uitkijktoren. De koffie en het gereedschap werd naar de plek gedragen. Met een taakverdeling ging eenieder aan de slag langs de waterkant. 

Niet alleen het riet moest gezeisd worden maar ook enkele kleine bomen. Een daarvan werd de uitdaging voor Thea. Nou linke soep hoor zo vlak bij het water. Maar voor de pauze was de boom die weer bestond uit enkele kleinere bomen, om. Ook bij de anderen waaronder Kees die helemaal in zijn nopjes was, ontstonden er al flinke stapels riet en bomen.

De-natuur-oneliner-vd-maand: "Je kan het riet wel kappen maar kappen met opruimen niet."

Dan tegen 10.30 uur koffietijd. Behalve voor Walter want die was pleite. Maar toch afkomend op de geur van de koffie en cake waren we weer compleet. Thea was al vroeg uit de veren gegaan om twee heerlijk cakes te bakken. Waarvan er één met cranberries. Je blijft er in eten of niet Albert? Verhalen, ontdekkingen werden uitgewisseld, heerlijk een hele maand bijkletsen. We genoten van ons werk maar nog meer van de zon en onze nieuwe zichtlijnen. Man wat een gaaf gebied is het toch.

De vissers met hun karren vol visspullen, hadden vroeger alleen een hengel en aas, liepen voorbij en groetten ons. Voor ons een teken om weer aan het werk te gaan. Die grote stapels weet u nog, moesten nu worden opgeruimd. Wat een takkenwerk is dat zeg. Maar goed moet gebeuren, door het te verplaatsen naar een centrale plek aan het water. Dat weer kan dienen als schuiladres voor dieren. De bomen van Thea werden de bosrand ingetrokken waar een nieuwe ril werd gemaakt. Ook weer door en voor dieren goed te gebruiken. Al met al weer een zeer nuttige relaxte ochtend in de buitenlucht. Kan niet wachten op de maand november.

Flora of Fauna van de maand, nu de Herfstrietboorder (foto helaas van te klein formaat van Walter van Dijk): De herfstrietboorder (Rhizedra lutosa) is een nachtvlinder de familie Noctuidae, de uilen. De voorvleugellengte bedraagt tussen de 16 en 23 millimeter. De soort komt verspreid over Europa voor. Hij overwintert als ei. De herfst-rietboorder is in Nederland en België een algemene soort, die verspreid over het hele gebied kan worden gezien. De vlinder kent één generatie die vliegt van eind juli tot en met november. De uilen (Noctuidae) zijn een familie van vlinders uit de superfamilie Noctuoidea. Meer dan 25.000 soorten vlinders worden tot deze familie gerekend en het vermoeden bestaat dat er nog veel meer soorten zijn.

Bron: Wikipedia