Hengelo
Landschap
zondag12jan2020

Landschapsonderhoud op Houtmaateilandje

De IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag is het nieuwe jaar goed gestart. Op zaterdag 11 januari werd met 15 mensen geklust op het eiland in de Houtmaatvijver. De overtocht maakten we met het ponton waarop, in de zomermaanden, de muziekkoepel rust. Dit was tevens een prima pauzeplek. Op het eiland werd de massale opslag van wilgen teruggezet om te voorkomen dat alle andere bomen en struiken verstikken. Een geweldige klus, want de wilgen staan op bijna elke 10 cm en als ze wijder staan, dan hebben ze al een flinke omvang.

Op een afgestorven boomstam zagen we het Fluweelpootje. Ze behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen en kunnen worden aangetroffen van november tot en met maart. De groepjes glanzende, geelbruine paddenstoelen kunnen zelfs wat vorst verdragen. Fluweelpootjes zijn goed te herkennen aan de bruine, fluwelig behaarde stelen. Het Fluweelpootje groeit meestal in groepen van meerdere paddenstoelen op dode stammen, stronken, takken en ondergronds (wortel)hout van loofbomen. Houtsoorten van Els, Vlier, Es, Populier en Wilg op wat rijkere bodems zijn favoriet voor het fluweelpootje. 

Het Fluweelpootje is een eetbare paddenstoelsoort. De lange, dunne gekweekte vorm is een vast ingrediënt in onder andere de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken. De paddenstoel is vooral populair als ingrediënt voor soepen en salades. In Japan wordt het Fluweelpootje al 300 jaar gekweekt voor consumptie. Eten van het Fluweelpootje zou cholesterol- (en bloeddruk)verlagend werken en een afweer- en weerstandsverhogend effect hebben. (Bron: Nature Today en Wikipedia).