Hengelo
Landschap
zondag08dec2019

Landschapsonderhoud: Kardinaalsmuts en houtrillen

Zaterdag 7 december is door de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag verder gewerkt aan het dunnen van het elzenbos aan de Landmansweg. Evenwijdig aan de Landmansweg is nu een mooie houtril gemaakt (zie foto), waardoor allerlei dieren ongestoord kunnen verblijven in dit bos. Ook mooi zijn op de andere foto de vruchten van de kardinaalsmutste zien .

De wilde kardinaalsmuts dankt zijn naam aan de gelijkenis van de vrucht met het hoofddeksel van een kardinaal. Deze bladverliezende struik is 1.5 tot 6 meter hoog en bloeit aan het begin van de zomer en vaak opnieuw in de nazomer. De plant komt voor in bossen en struikgewas, bij voorkeur op kalkhoudende grond, vaak samen met  sleedoorn, eenstijlige meidoorn, wegedoorn en rode kornoelje. Het zaad wordt door vogels zoals lijsters, mezen en roodborstjes gegeten en met hun ontlasting verspreid. De plant herstelt zich goed na vraat door het maken van Sint-Janslot en waterlot. De bast van de kardinaalsmuts vormt een belangrijk aandeel in het wintervoedsel van konijnen, die de twijgen schillen zo hoog als ze vanaf de grond kunnen reiken.

Het hout is hard en werd vroeger gebruikt voor het maken van breinaalden, klossen en spintollen, vandaar de Engelse naam spindle tree. Ook werd de plant vaak aangeplant bij molens. Het hout werd gebruikt voor de katrollen.

Voor mensen is de plant giftig. Bij inname kan men last krijgen van braken, buikloop, buikkrampen en sufheid. Vers blad of gedroogde bast en vruchten zouden zijn gebruikt tegen hoofdluis en huidaandoeningen. Kardinaalsmutsen zijn populair als tuin- of parkplant vanwege de helderrode bladkleuren van de bladverliezende soorten in de herfst en de helder gekleurde doosvruchten. (Bron: Wikipedia).