Hengelo
Landschap
maandag10mei2021

Landschapsonderhoud in Burgerpark Weusthag 1 mei 2021

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag WLoW

Oh wat zou het weer weer slecht zijn. De voorspellingen waren zeker niet oke. 8.00 uur stipt ging de wekker en naar buiten kijkend had ik het gevoel dat we een prachtige ochtend zouden gaan krijgen.

We zouden aan de slag gaan langs het voetpad aan de zuidzijde van de Houtmaatvijver. Uit praktisch (een vorige keer heb ik mijn auto beschadigd op het voetpad mmmm, vandaar J) oogpunt verzamelde we ons op de parkeerplaats van de Heemtuin/Beleefbos. De zon begon zich al redelijk te tonen. Het was een geweldige opkomst van wel 11 mensen. Inclusief een gaststagiaire in de naam van Martin, was voor velen na een lange afwezigheid weer een fijn weerzien. 

In een lange stoet op weg, met het gereedschap, naar het voetpad. Waarbij er in de loop van het jaar weer een flinke groei van de braam zichtbaar was. Maar ook de door ons, enkele jaren geleden, aangeplante stinzenbollen en bosplanten als de tongvarens en smeerwortel. Twee zaken moesten we aanpakken. De vele gedumpte rotzooi maar zeker ook het weghalen van de braam. Een zware en soms pijnlijke klus. De braam had zich om vele struiken heen geslingerd en op sommige plekken was de bodem onder de braam al niet meer begroeid. 

Standaard om 10.30 uur de gebruikelijke koffie. En dit keer was de koek verzorgd door Wil en Albert. Er was wel enige uitleg nodig wie nu de heerlijk cake had gebakken. Maar volgens insiders had Albert alleen geholpen bij het aflikken van de deeg gardes. 

Ronde twee na de pauze is toch altijd even wennen. Pakken we nog een nieuw gedeelte of ruimen we eerst onze “humus” van de 1eronde op. Dan toch maar een nieuw gedeelte aanpakken. En ja uiteindelijk werd een groot stuk afgerond en konden we op een aantal plekken de rillen stevig ophogen. Tevreden met ons werk keken we terug op een prachtige ochtend met een lentezon en vele mooie verhalen en liepen we heen naar de Heemtuin.

 

En ja hoor het scherpe oog van Walter zag een holenduif in een van de nestkasten tegenover de ingang van de Heemtuin. Tsja een houtduif en tortelduif ken ik wel maar de holenduif?

Wat blijkt dat de duiven het hele jaar in ons land aanwezig zijn. De holenduif wordt ongeveer 28 tot 32 cm lang en heeft een spanwijdte van 60 cm. De veren zijn blauwgrijs, bij de weerszijden van de hals een opvallende zeer herkenbare groene glanzende vlek en een borst van bleek oranje. En ja hoor, de roep een heel helder “hu ru”. Niet echt een zangvogel dus. En zoals de naam al doet vermoeden zijn het zogenaamde holenbroeders, zij gebruiken holtes in bomen, nestkasten, oude gebouwen dan wel konijnenholen.