Hengelo
Natuur in de Buurt
dinsdag10mrt2020

Landschapsonderhoud

De IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag heeft zaterdag 7 maart gewerkt rondom het kleigat van Rientjes. Overjarig riet is weggemaaid, waardoor zichtlijnen weer vrij kwamen en een aantal elzen zijn teruggezet. Het vrijkomende hout is verwerkt in de aanwezige houtrillen. Mooi om te zien was dat de eerste lentebloeiers zich hadden aangediend ondanks de vele regen en lage temperaturen van de afgelopen weken. Het klein hoefblad stond in bloei. 

Het klein hoefblad is een 10- 30 cm hoge vaste plant, behorend tot de composietenfamilie. De bloeitijd ligt vroeg, gewoonlijk in maart en april, bij gunstig weer reeds in februari. De plant behoort tot de naaktbloeiers. De bladeren verschijnen pas na de bloei. Tijdens de bloei zijn de bladeren beperkt tot korte, groene of rode schubjes langs de stengel. Bestuiving vindt plaats door bijen en vliegen, die de plant graag bezoeken. Gemiddeld brengt een plant meer dan 130 zaden voort. Een hoog percentage hiervan ontkiemt.

De plant is een pioniersplant, die zich vooral op nieuwe gronden goed thuis voelt. Vaak kan men hem tussen grassen in betrekkelijk nieuwe wegbermen of hellingen aantreffen. Op deze hellingen helpt de tot 1,5 m lange wortelstok en de uitlopers hieraan om de grond vast te houden.

De Romeinen gebruikten de plant als genotmiddel door deze te roken in pijpjes. De plant is ook gebruikt als hoestverdrijvend middel en tegen neuralgische aandoeningen. De plant wordt als artsenijplant geteeld vanwege zijn slijm-, looi- en bitterstoffen, tannine, dextrine en bactericide stoffen. De bladeren worden gebruikt als omslagen bij gewrichts- en reumatische aandoeningen. Oraal gebruik in de vorm van bijvoorbeeld thee wordt afgeraden omdat alle delen van het klein hoefblad pyrrolizidine alkaloïden bevatten, die in te hoge doses tot leverbeschadigingen en zelfs tot leverkanker kunnen leiden (Bron: Wikipedia).