Landschapsgidsenopleiding

Najaar 2023

Loop je wel eens door de natuur, door het mooie Twentse landschap? En wil je wat meer weten over wat er om je heen groeit, bloeit, vliegt en kriebelt? Of meer over het ontstaan van dat prachtige landschap? En wil je daarna die kennis graag met anderen delen? Dan is deze Landschapsgidsenopleiding echt iets voor jou.

IVN Hengelo is van plan een opleiding tot landschapsgids te starten. Ze is identiek aan de opleiding zoals die momenteel loopt bij de afdeling Enschede. Het is een verkorte versie van de IVN-Natuurgidsenopleiding.

De opleiding bestaat uit een aantal modules en duurt een klein jaar. De cursus zal gaan bestaan uit 5 delen, te weten Kennismaking en oriëntatie, Planten en bodem, Dieren, Ecologie en ecosystemen en Landschap. Al deze onderwerpen zullen gedurende ca. 1 jaar in 25 theorie- en buitenlessen worden behandeld. Tussendoor zijn er dan nog de nodige zelfstudie en terreinverkenning. Doorloop je de opleiding positief, dan krijg je een officieel IVN-certificaat, weet je veel van de natuur om je heen en ben je onder andere als natuurgids inzetbaar.

De theoriemodules volg je in het nieuwe natuurcentrum van IVN Hengelo of elders in Hengelo.

natuurcentrum
Natuurcentrum Weusthag

De activiteiten voor de praktijkmodules zullen plaatshebben in Hengelo en nabije omgeving.

Na het afronden van de opleiding kunnen de deelnemers op een enthousiaste wijze vertellen over het landschap en zo anderen meenemen op een ontdekkingstocht in de natuur in de eigen omgeving. Ook kunnen zij een bijdrage leveren aan het IVN voor het ontwikkelen en uitvoeren van andere educatieve activiteiten.

Wie, waar en wanneer

De opleiding staat open voor leden van IVN Hengelo en andere IVN-afdelingen. Aan andere geïnteresseerden vragen we lid te worden van het IVN.

De theorieavonden zijn in Natuurcentrum Weusthag, Van Alphenstraat 15A, 7556JT Hengelo (achter de Hengelose IJsbaan/Combibaan in Burgerpark het Weusthag) of elders in Hengelo.

Bij voldoende belangstelling zal de opleiding in de tweede helft van 2023 beginnen. In het voorjaar is er een bijeenkomst voor belangstellenden. Daarna kunnen zij beslissen of ze willen deelnemen.

Heb je belangstelling en straks voldoende tijd en energie beschikbaar meld je dan vrijblijvend aan voor de informatieavond bij LGO_2023@ivnhengelo.nl of 06-36 56 78 06. Voor meer info raadpleeg ook regelmatig onze website.

Natuurwandelingen