Wespenoverlast 2019, wat is de verwachting? En tips om de overlast tot een minimum te beperken

Wespen

Eind juli, begin augustus is het moment dat wespen hun nesten massaal verlaten om op zoek te gaan naar zoetigheden en vlees. Voor mensen een minder fijn moment, aangezien zij dan agressief en hinderlijk aanwezig zijn. Hoe groot de wespenoverlast is, wisselt per jaar. Wat is de verwachting voor 2019?

Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van wespennesten

De droge en warme zomer van 2018, vervolgens een zachte winter en voorjaar en nu opnieuw warm weer lijken gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van wespen, maar is dat ook zo? Het lijkt er helaas wel op. De Bestrijdingsbrigade, een landelijk bedrijf op het gebied van ongediertebestrijding en preventie, heeft momenteel de handen vol aan de bestrijding van wespennesten. In juli hebben zo’n 6.000 mensen melding gemaakt van een wespennest bij de Bestrijdingsbrigade. Directeur Martijn Wijbenga: “We halen dagelijks zo’n 200 wespennesten weg, terwijl dit er vorig jaar 130 per dag waren.”

Overlast pas net begonnen

De overlast van wespen start meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werksters op zoek gaan naar voedsel. Volgens Wijbenga belooft augustus, de traditionele wespenmaand, een drukke periode te worden. “De aanvragen blijven maar binnenstromen. En dit is slechts het begin. In de komende weken worden de nesten massaal verlaten en ontstaan er grote plagen van agressieve wespen. Dat is pas een probleem.” Ook bijen- en wespenexpert Frank van der Meer verwacht vanwege de afgelopen gunstige weersomstandigheden een grotere plaag dan in 2018.

Nieuwe soorten wespen

Vanwege de warmere zomers en winters duiken er inmiddels dieren op in Nederland, die hier voorheen niet of weinig zijn, zoals het draaigatje en de kleine Pieterman, maar ook nieuwe wespensoorten. Volgens Van der Meer is de grote zwart-rode graafwesp in 2018 gesignaleerd in Zeeland en in 2019 ook in Limburg en Brabant. “Vanwege de opwarming van het klimaat zien we plotseling andere soorten wespen in ons land,” zegt hij tegenover Den Haag FM. Hij verwacht dat de zwart-rode graafwesp zich snel noordelijker zal verspreiden in Nederland.

Wespen bestrijden muggen

Ergert u zich aan wespen, of bent u er bang voor, houd dan in het achterhoofd dat ze voor mensen ook nuttig zijn. Een wespennest met zo’n 5.000 werksters kan per dag 100.000 steek- en langpootmuggen en vliegen vangen die ze aan hun larven voeren.

Tips om de overlast tot een minimum te beperken

Voor wie wespen liever kwijt dan rijk is, hebben wij een handig filmpje met tips en hieronder ook een aantal punten op een rij om de overlast zoveel mogelijk te beperken:

  • Vermijd zoveel mogelijk aantrekkelijke geuren. Zowel op uw zelf, in de vorm van geparfumeerde verzorgingsproducten als in de vorm van etenswaren als u buiten bent. Gebruik tijdelijk verzorgingsproducten die geen of minder geur afgeven en dek etenswaren zo veel mogelijk af als u buiten bent.
  • Dek glazen wijn of fris af, zodat er minder geur vrijkomt en er ook niet per ongeluk een wesp in uw glas terecht kan komen.
  • Gebruik om deze reden ook geen blikjes of rietjes. Het is hierbij niet zichtbaar of er een wesp in terechtgekomen is, met alle gevolgen van dien.
  • Wordt u toch belaagd? Ren dan niet weg en ga ook niet verwoed naar de wespen slaan, want dit maakt ze alleen maar agressiever. Wat wel kan helpen, is in de richting van de wesp blazen. Dit is in de meeste gevallen doeltreffend om de wesp te ontmoedigen, aangezien hij een hekel aan wind heeft.
  • Doodt u een wesp, weet dan dat er een geur vrijkomt die de alarmbellen bij andere wespen af laat gaan. Zij zullen massaal op deze geur afkomen. Verwijder de dode wesp dus en neem de plek af met een doekje, om de geur te verwijderen.
  • Toch graag buiten eten? Verhul de aantrekkelijke geuren dan met geuren waar wespen niet dol op zijn, zoals kruidenplantjes van munt en rozemarijn of een schoteltje kruidnagel op tafel. De geur van geraniums houdt ze ook op afstand.
  • Voor volgend jaar: hang aan het begin van de zomer een nepnest op. De koningin vliegt dan zeker voorbij en sticht ergens anders een nest. Ook andere wespen zullen op minstens 6 meter afstand blijven.

Lees ook: Pas op vakantie in het buitenland op voor deze insecten.
Teken komen meestal niet alleen.
Zo bepalen muggen wie zij steken en zo voorkomt u muggenbeten.

(Bron: ANP, Den Haag FM, Milieu Centraal, archief)