Waar zijn de mannetjeseenden gebleven?

LogoWoerd

Waar zijn de mannetjeseenden gebleven?

Publicatiedatum: 11 september 2019

Het broedseizoen is voorbij en dat betekent dat veel vogels er niet op hun mooist uitzien. Dat komt omdat de vogels in de rui zijn. Sommige vogels ondergaan in deze periode zelfs een hele gedaanteverandering. Zeker eenden. De mannetjes en vrouwtjes zijn na het broedseizoen bijna niet meer uit elkaar te houden. 

Mannetjes lijken vrouwtjes

Mannetjeseenden, die woerden worden genoemd, lijken in deze tijd van het jaar wel van de aardbodem verdwenen. Het aantal vrouwtjes eenden lijkt daarentegen juist te zijn toegenomen. Woerden hebben tijdens het paarseizoen een opvallend uiterlijk met de kenmerkende groene kop. Maar nu het niet meer nodig is om vrouwtjes aan te trekken, krijgen de mannetjes weer een schutkleur. En dat verenkleed lijkt sterk op dat van de vrouwtjes.

Oranje of gele snavel

Toch zijn de mannetjes en vrouwtjes eenden nog wel van elkaar te onderscheiden. De snavel van de woerden is eenkleurig geel terwijl die van de vrouwtjes meestal oranje kleurt. Ook hebben vrouwtjes eenden een donkere plek op hun snavel. Een ander verschil is de kleur van de veren op de borst van de eenden. Bij de woerden is die nu wat roodbruiner.

EendEen mannetjeseend in zijn schutkleur

Woerden zijn in de meerderheid

De mannetjeseenden zijn dus niet verdwenen. Ze zijn zelfs in de meerderheid. Hoe het komt dat er meer woerden dan vrouwtjes eenden zijn, is niet helemaal duidelijk. Wel valt het de Vogelbescherming op dat de verhouding steeds schever lijkt te worden. Een mogelijke oorzaak is dat vrouwtjes eenden een grotere kans op overlijden hebben tijdens het broeden of zorgen voor de kuikens. Zij zijn dan een makkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden.

Saaie vijvers

De komende tijd ogen de vijvers dus wat saai, met allemaal dezelfde eenden. Aan het einde van de winter, vlak voordat het nieuwe broedseizoen begint, zijn de woerden weer op hun mooist en bovenal weer herkenbaar.

(Bron: Naturetoday, Vogelbescherming Nederland)