Helmond
Landschap
donderdag05jul2018

Video Erwin Peek over IVN-wandeling Varenschut van 1 juli

Zondag 1 juli ging een groepje wandelaars het natuurgebied Varenschut bekijken.

Met de kennis en ogen van de twee IVN-gidsen Theo van Loo en Jos van Rooij zie je enorm veel op zo'n wandeling. Natuurlijk kennen zij ook verhalen over de historie van dit gebied en vertellen zij wat er de laatste jaren zoal veranderd is.

Deze keer heeft Erwin Peek (van de site Dit is onze Wijk) tijdens de tocht weer opnames gemaakt.

Klik op onderstaande link voor de video:

Met de titel: “Toen besloten we: we zetten daar een kom neer met visjes voor de ijsvogels.”

https://nieuws.ditisonzewijk.nl/diow-natuur-07-toen-besloten-we-we-zette...

In deze aflevering van Ditisonzewijk – Natuur hebben we aandacht voor het natuurgebied Varenschut-Zuid (ook wel Stipdonk of de Groene Punt genoemd) en de ijsvogels die daar leven. Sinds de vorige keer dat we opnames maakten in dat natuurgebied is er veel veranderd: de crossmotors zijn door alle blokkades weggebleven, waardoor de natuur niet langer meer beschadigd wordt. De grassoorten zijn flink gegroeid en de paden zijn soms moeilijk terug te vinden. Naast de uitleg van de twee IVN natuurgidsen vertelt Lambert Cox van Stichting Natuurkanaal tijdens de wandeling veel over de ijsvogels en het gebied.

Bij het derde broedsel in 2013 zagen we na een dag of 12 dat het vrouwtje wegbleef. Het visaanbod viel zodanig naar beneden toe dat we besloten: we gaan daar een kom neerzetten met visjes. Ik heb 2000 visjes gehaald. (Lambert Cox over de ijsvogels)

De aflevering wordt geopend met beelden van twee gebieden waar we eerder aandacht aan besteed hebben: de Stiphoutse bossen en de Brouwhuise heide.