Helmond
Paddenstoelen
maandag05okt2020

Veel paddenstoelen in Het Goor

Op zondag 4 oktober maakten we een zeer geslaagde herfstwandeling in Het Goor waarbij de nadruk lag op de talrijke paddenstoelen.
De dag ervoor hadden we in de stromende regen de route verkend en de paddenstoelen in beeld gebracht.

IVN-wandeling Op deze zondagmiddag was het aangenaam wandelweer.
We wandelen tegenwoordig met verplichte aanmelding en een maximum van 6 deelnemers per gids.
In kleine groepjes kozen de drie gidsen aparte routes door het herfstbos.

De bonus van de wandeling was zonder twijfel de kammetjesstekelzwam.
paddenstoel
De website waarneming.nl meldt het volgende over deze bijzondere zwam:

De Kammetjesstekelzwam (Hericium coralloides) is een saprofytische paddenstoel die behoort tot de familie Hericiaceae. Hij groeit op dood hout van loofbomen, vooral beuken. De paddenstoel is zeldzaam in heel Europa en staat op de Nederlandse Rode lijst van bedreigde soorten. In Vlaanderen en Brussel werd de paddenstoel nog maar een zestal keer gespot. De laatste keer dat de paddenstoel gevonden werd, was in Lier. De zeldzaamheid van deze paddenstoel is mogelijk te wijten aan het moeilijk kiemen van de sporen. De paddenstoel staat op de lijst van Europese indicatorsoorten waarvan de aanwezigheid in beukenbossen duidt op een hoge habitatkwaliteit. De paddenstoel staat ook afgebeeld op een postzegel uit 2010 van Wit-Rusland en een 2002 postzegel van Nieuw-Zeeland.

Op een overzichtskaart op genoemde website is de zwam in Nederland slechts in 19 waarnemingshokken van 10 x 10 km gemeld.

https://waarneming.nl/species/14882/

En los van de zeldzaamheid is het een uitermate sierlijke paddenstoel.

Fried met een hertenzwam

IVN-wandelingRuim 40 soorten werden tijdens voorwandeling en wandeling waargenomen.
De waargenomen paddenstoelen worden in onderstaande lijst opgesomd. Met dank aan Fried van Rijt.

asgrauwe kaaszwam, collybia spec., dwergwieltje, eikenbladzwam, fopelfenbankje, gele aardappelbovist, gele knolamaniet, gele korstzwam, gewone oesterzwam, gewone tonderzwam, gewone zwavelkop, gewoon elfenbankje, greppelmelkzwam, grote bloedsteelmycena, helmmycena, hertenzwam, kammetjesstekelzwam, kostgangerboleet (parasiet op aardappelbovist), kussenvormige houtzwam, langsteel franjehoed, oranjegeel trechtertje, parelamaniet, parelstuifzwam, poederzwamgast (parasiet op grofplaatrussula), prachtvlamhoed, reuzenzwam, roestvlekkenzwam, roodgerande houtzwam, russula's (braak-, fijnplaat-, geelwitte-, grofplaat-, regenboog-, zwartpurperen-), sombere honingzwam, sparrenveertje, spekzwoerdzwam, valse hanekam, vliegenzwam, witte bultzwam, zwarte kogelzwam, zwavelzwam; en enkele paddenstoelen die we niet op naam konden brengen

braakrussula

paddenstoelpaddenstoelSparrenveertje, ook een betrekkelijk zeldzame paddenstoelpaddenstoelgewone zwavelkop
paddenstoel
geelwitte russula
paddenstoelpaddenstoelpaddenstoel