Helmond
Vogels
dinsdag06feb2018

Buizerd gered (verslag van IVN-lid Stephan Meijer)

Eind januari rijd ik naar huis en onderweg zie ik langs de N279 een vogel in de berm liggen. Waarschijnlijk een buizerd, denk ik. En het schiet direct door mijn hoofd: Wellicht is deze vogel nog goed genoeg om geprepareerd (opgezet) te worden.
Daarop keer ik mijn auto en zet hem op een veilige plek langs de weg om naar de vogel te gaan kijken.
Het is inderdaad een buizerd, zie ik, en zoals je op de foto kunt zien heeft hij of zij z’n ogen gesloten. Voor het geval dat….heb ik altijd latex handschoentjes in mijn auto liggen.

 Buizerd

Voordat ik hem met mijn handschoentjes op pak, wil ik de buizerd met mijn voet omdraaien om te kijken of de vogel al aan het afsterven is. Tot mijn schrik, beweegt de buizerd zijn kop omhoog. Dit had ik niet verwacht !

Wat nu?

Ik pak hem voorzichtig op en kijk of hij op de vangrail rechtop wil blijven zitten. Maar dat lukt de vogel niet. 

Voor de tweede keer denk ik: Wat nu?
Ik besluit hem mee te nemen naar het vogelasiel in Someren. In mijn auto maak ik een doos leeg en zet de gewonde buizerd daarin. 
Daarna bel ik met het vogelasiel of ik een buizerd kan brengen, die waarschijnlijk een klap van een auto heeft gehad.  Afgesproken wordt dat in Someren een vrijwilliger aanwezig zal zijn om de buizerd in ontvangst te nemen. Daar aangekomen wijst de vrijwilliger op een hok, waar ik de buizerd in kan zetten.

buizerdDe man van het vogelasiel vertelt dat het al de zesde buizerd is, die ze in een korte periode hebben binnengekregen.  “Gelukkig bent u gestopt om hem mee te nemen”, zegt de vrijwilliger, “ Dat doen de meeste mensen niet”. En hij vervolgt: "Dit exemplaar ziet er nog goed uit".

Verzorging.

Er wordt een schaal met voer in het hok gezet. De vrijwilliger geeft uitleg hoe zij te werk gaan: "Als hij of zij morgen deze drie dode eendagskuikens nog niet gegeten heeft, moet de buizerd drie volle dagen vasten. Dit om te zorgen dat honger de vogel dwingt om te eten. Gebeurt dit dan nog niet, dan zal de buizerd het niet gaan redden. Hij zegt nogmaals: Als zo'n soort vogel na drie dagen vasten nog niet gaat eten, dan gaat ie daarna ook niet meer eten en dat betekent......".
buizerd

Eind goed al goed?

Gelukkig hoor ik na drie weken dat deze buizerd, mede door de goede zorgen van het vogelasiel , het heeft gered en dat ze hem of haar weer hebben vrijgelaten.

Foto’s en tekst: Stephan Meijer