Lezing Klimaat en Waterbeheer

Eerste lezing in de Klimaatreeks

IVN afdeling Helmond organiseert in samenwerking met K.N.N.V. afdeling Helmond een lezing op donderdag 9 februari 2023 om 20.00 uur.

Deze lezing is de eerste in een reeks van 4 over de klimaatproblematiek en dan specifiek in Brabant. Als eerste in de rij spreken Bart Niemeijer en Sjoerd van Megen van Waterschap Aa en Maas over het waterbeheer in Brabant.

Bart Niemeijer is ecoloog en adviseert bij beheer en onderhoud bij ecologische vraagstukken en is gespecialiseerd in vis en vismigratie.

Sjoerd van Megen is afgestudeerd in Land- en Waterbeheer bij Wageningen Universiteit en houdt zich bezig met inrichtingsplannen in de regio Helmond, Mierlo en Aarle-Rixtel.

Wat doet waterschap Aa en Maas om het watersysteem klimaat-bestendig te maken? Er worden veel maatregelen genomen om zowel bij drogere periodes als bij piekbuien de waterstroom te beheersen. Bijvoorbeeld door een smallere doorstroom te maken in stromend water zodat er in drogere periodes ook water kan blijven stromen of door bredere overstromingszones te creëren zodat een plotselinge toevloed aan water weg kan. Het waterpeil wordt op veel plaatsen verhoogd en er wordt gepoogd het water vast te houden waar het valt. In het verleden werd het waterpeil vooral gericht op de landbouw.

Nu probeert het waterschap in stedelijke gebieden het regenwater op te vangen in de bodem en niet in het riool, zodat het een aanvulling vormt op het grondwater. Deze en andere maatregelen worden door de heren Niemeijer en van Megen belicht.

De andere lezingen uit de klimaatreeks volgen op :

9 maart :  Klimaatverandering in het bos

13 april:    Biodiversiteit in Nederland

11 mei:     Info avond klimaatregelingen

 

meander
Waar
Trefpunt De Koekoek (Speeltuin Helmond West)
Arbergstraat 85
5707 TK Helmond
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: € 2,- (pinnen is mogelijk)
  • Aanmelden verplicht: Nee

Annemargriet Stout

Coordinator Lezingen Helmond

Ontdek meer over

Deel deze pagina