Korte klimaatcursus IVN Helmond

Korte Klimaatcursus door Hans de Jong

Twee hittegolven in de zomer van 2019. Iets uitzonderlijks? Maar wat is er erg aan? Veel Nederlanders genieten van de zon en warmte. Er ontstonden files op de wegen naar de stranden. En de terrassen zaten dagenlang vol. Voor een groot aantal Nederlanders was het geen probleem. De verregende zomers van de jaren vijftig en zestig in de vorige eeuw zijn voorbij.

Slechts in drie zomers was het warmer dan dit jaar sinds het begin van de metingen in 1901. Op 24 juli werd na bijna 75 jaar het hiiterecord van Warmsveld verbroken. De volgende dag werd het op acht KNMI stations in het zuiden en oosten warmer dan 40 graden, de hoogste temperatuur werd in Gilze-Rijen gemeten: 40,7 graden Celcius. Aldus het KNMI op 30 augustus.

Deze getallen zijn natuurlijk niets bijzonders in de tropen. Het is daar dag in dag uit warm. Het dagelijks weerbericht voor Paramaribo is eenvoudig: "Vanochtend is het zonnig, maar in de loop van de middag toenemende bewolking met kans op een regen- of onweersbui. Temperatuur oplopend tot 37 graden, in de nacht en ochtend dalend tot 27 graden. Voor de komende dagen weinig of geen verandering".

In Nederland lijkt ons dat warm, maar het zou toch wel gauw gaan vervelen. We zijn gewend aan seizoenen. In de tropen bestaan ze ook wel; men spreekt dan van regentijd en droge tijd, maar de verschillen zijn gering. In de woestijn is dat anders: vrijwel altijd droog en een of tweemaal per jaar een stortbui. De temperatuur loopt veel hoger op dan in de tropen. En nabij de Noord- en Zuidpool zijn er wel seizoenen, maar het is doorgaans koud tot zeer koud.

ijs op tak

In het verre verleden van de aardgeschiedenis heeft Nederland ongeveer alle klimaten gehad die denkbaar zijn: van tropisch of woestijn tot ijstijd. En dat geldt voor alle landen van de wereld. Dat werd veroorzaakt door de voortdurende verplaatsing van continenten. Door nauwkeurig onderzoek hierover zijn we steeds beter in staat om te vermoeden wat ons in de toekomst te wachten staat en hierop onze plannen af te stemmen.

Klimaatverandering is dus van alle tijden. Op school leerde je dat er tot 10.000 jaar geleden een ijstijd was. In Nederland was het zo koud dat er geen planten konden groeien. Er is sinds die tijd wel meer gebeurd dan een paar graden verschil. Grote klimaatveranderingen zijn er op aarde overal en altijd geweest. Tot zover is er dus geen bijzonder nieuws. Elke verandering heeft een oorzaak. Bij wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er niet 1 oorzaak is, maar dat een groot aantal factoren gezamenlijk een rol spelen die een verandering veroorzaken. Bij klimaatverandering is dat ook zo. Dat leren we uit het verleden. Zo zijn we te weten gekomen dat gemiddelde temperaturen kunnen veranderen door veranderingen in de baan van de aarde om de zon, door andere zeestromen dan tegenwoordig, door verschuiving van continenten: bij elkaar wel een tiental oorzaken. Zijn de gevolgen nog wel te overzien? Waar stevenen we op af??

De cursus wordt gehouden op de dinsdagen 17 en 31 maart en maandag 23 maart.

Les 1: 17 maart,  verdeling van de klimaten over de aarde, met speciale aandacht voor de tropen, de woestijnen en de poolgebieden.

Les 2: 23 maart, geschiedenis van de klimaten op aarde met aandacht voor de grote verschillen: ijstijd-aarde en tropische aarde.

Les 3: 31 maart, huidige klimaatverandering; oorzaken, gevolgen en mogelijke maatregelen.

De leslocatie is IVN trefpunt De Koekoek in Speeltuin Helmond West, Arbergstraat 85, 5707TK in Helmond. Aanvang 20.00 u. Kosten 25 euro, voor leden van IVN Helmond 20 euro. Consumpties in de Speeltuin zijn niet bij het cursusgeld inbegrepen. Niet-leden van IVN Helmond krijgen een gratis proeflidmaatschap tot het einde van het jaar.

Het lesmateriaal wordt digitaal doorgestuurd. De cursus gaat door bij minimaal 10 deelnemers, maximaal 20.

Aanmelden kan tot 10 maart bij Setty Vos, tel. 0492