Dagje Vogels kijken in de provincie Zeeland

 

Zaterdagochtend 7:30 uur vetrekken we vanuit Helmond richting de provincie Zeeland. Onderweg, ter hoogte van de plaats Steenbergen, zien we een drietal patrijzen in het land “scharrelen”. Heel fijn omdat deze vogels op de lijst van bedreigde vogels (2021), zeer kwetsbaar in boerenland zijn geclassificeerd. Aangekomen bij Natuurgebied  “Slikken van de Heen” om daar een stuk te gaan wandelen, zien we al een middelste zaagbek in een nabij gelegen sloot. Wat ons opvalt is, dat in dit gebied met veel bosschages en bomen, er weinig trekvogels, zoals koperwieken te zien zijn, die men wel zou verwachten. Na deze wandeling en beklimming van een nieuw geplaatste uitkijktoren, houden we een pauze met de zelf meegebrachte koffie.

Vandaar uit rijden we via de Krammeraksluizen, waar we uit het lage riet van een klein meertje watersnippen zien wegvliegen, naar het Grevelingenmeer waar een kleine kolonie van flamingo’s zich heeft gevestigd. Buiten deze flamingo’s zien we daar o.a. bergeenden, kievieten en gaan dan door naar een (vrij nieuw) vogelobservatorium “Tij” van Natuurmonumenten. Dit is een zeer mooie vogelkijkhut in een zeer bijzondere vorm. Hier zien we o.a. meer zaagbekken, een zilverreiger, een brilduiker en een van de vogelspotters die er al aanwezig waren, heeft ook een bruine kiekendief gezien.

Na onze heerlijke lunch (gebakken kibbeling e.d.) bij een viszaak in de haven van Stellendam, waar steenlopertjes zich gedragen als mussen en in de haven een aalscholver als “fotomodel” zit, rijden we naar het “Noordzeestrand”, waar we een zwarte zee-eend, eidereenden, grote zaagbekken, steenlopertjes, scholeksters en een paar zeehonden zien.

Tot slot rijden we naar plan “Tureluur” waar we een kleine zilverreiger en als kers op de taart honderden goudplevieren zien. Wat een afsluiting van deze mooie zonnige, maar frisse dag.

Tijdens onze tocht zien we minder ganzen dan dat we gewend zijn. Komt dit door het relatief warme weer, de vogelgriep onder wilde vogels of door het tijdstip, half februari i.p.v. half januari?

Stephan Meijer coördinator VWG de Zwaluw.

Grote zilverreigerGrote zilverreiger

FlamingoFlamingo

GoudplevierenGoudplevieren

Grote zaagbekGrote zaagbek

Kleine zilverreigerKleine zilverreiger

AalscholverAalscholver

(Foto’s en tekst Stephan Meijer)