Bomenwerkgroep

Bomen zijn voor iedereen in alle seizoenen dicht bij huis zichtbaar. Het zijn de grootste planten die er bestaan en ze zijn al veel langer op de aarde dan de mensheid. Ze zijn beeldbepalend in onze directe omgeving en in het landschap. Waar je kijkt,  je ziet altijd een of meer bomen. Ook in Helmond en haar directe omgeving zijn veel mooie boomrijke plekken. Tijd voor een bomenwerkgroep bij IVN-Helmond! We hebben eind november 2016 het besluit genomen een werkgroep op te richten die in onze omgeving naar deze monumentale planten omziet.

Doelen van de bomenwerkgroep zijn o.a.: Bomen in eigen omgeving leren kennen in de meest uitgebreide zin: uiterlijk voorkomen in de seizoenen, hun bladeren, bloeiwijze, eigenschappen en leeftijd etc. en hoe bomen bijdragen aan het karakter van het landschap. Maar ook aandacht aan de soms moeilijke omstandigheden voor bomen: standplaats, ziektes, sterfte, andere gevaren zoals schimmels. En tot slot: Bomen inventariseren binnen de gemeente Helmond en samen met anderen de kwaliteit van bomen beleven!

Bijeenkomsten en activiteiten van de bomenwerkgroep:

Een keer per maand komt de werkgroep bijeen om met elkaar kennis te delen en of van derden kennis aangereikt te krijgen: workshops, een lezing, een theorie-avond. Minimaal twee keer per jaar is er een excursie in parken, groengebieden, of stadswijk. Op termijn kunnen initiatieven binnen de werkgroep leiden tot allerlei interessante activiteiten.

De leden: Moet je deskundig zijn om mee te kunnen doen met de Bomenwerkgroep? Nee, iedereen die enthousiast is over bomen is welkom. Voor mensen die willen starten met het leren kennen van bomen en struiken is de Bomenwerkgroep een ideale kans. Men leert van elkaar tijdens de wandelingen. Sommigen zijn in de loop van de jaren zo deskundig geworden dat zij voorlichting geven aan particulieren over interessante bomen in de tuin of elders in de omgeving. In het eerste jaar zal de groep ondersteund worden door een coördinator vanuit de afdeling Helmond; op termijn wordt de Bomenwerkgroep zelfstandig binnen IVN-Helmond. Iedereen die dan meedoet moet dan wel lid zijn van IVN-Helmond; het eerste jaar mag een proefjaar zijn.

Reageer hier eens op: je reactie naar mail IVN Helmond is zeker welkom. Je krijgt altijd antwoord. Hoe meer opmerkingen, tips en adviezen, hoe beter. Boom eens mee over bomen!
 

Op excursie bij tuincentrum Peter van Gennip

Literatuur

Downloads

www.monumentaltrees.com/nl

Bomen in Helmond (Catalogus)