Bomenwerkgroep

Bomen zijn voor bijna iedereen in alle seizoenen dicht bij huis zichtbaar. Het zijn de grootste planten die er bestaan en ze zijn al veel langer op de aarde dan de mensheid. Ze zijn beeldbepalend in onze directe omgeving en in het landschap en onmisbaar voor een gezonde leefomgeving, een volwassen boom levert zuurstof vooor 7 mensen en om de klimaatverandering tegen te gaan zijn zij onmisbaar voor het opvangen van Co2, het filteren van fijnstof, het verkoelen van de omgeving bij een hittegolf. Waar je kijkt,  je ziet altijd een of meer bomen en dat is maar goed ook. Ook in Helmond en haar directe omgeving zijn heel veel mooie boomrijke plekken en solitaire bomen. Tijd voor een bomenwerkgroep bij IVN-Helmond! Vanaf 2016 zijn zij actief met de vele prachtige en vaak monumentale bomen van onze stad en omgeving.

Doelen van de bomenwerkgroep zijn o.a.: 
Bomen leren kennen in de meest uitgebreide zin: uiterlijk voorkomen in de seizoenen, hun bladeren, bloesems, bloeiwijze, eigenschappen en leeftijd etc. en hoe bomen bijdragen aan het karakter van het landschap. Maar ook aandacht aan de soms moeilijke omstandigheden voor bomen die dikwijls veroorzaakt worden doordat in een stadse omgeving het moeilijk is om rekening te houden met de behoeftes van bomen waar door ziektes, sterfte, en andere gevaren zoals schimmels; dreigende bomenkap. En tot slot: Bomen inventariseren binnen de gemeente Helmond en samen met anderen de kwaliteit van bomen bevorderen, koesteren en vooral beleven!

Bijeenkomsten en activiteiten van de bomenwerkgroep:
Iedere maand komt de bomenwerkgroep bijeen om met elkaar kennis te delen en of van derden kennis aangereikt te krijgen: workshops, een lezing, een theorie-avond.
Minimaal twee keer per jaar is er een excursie in parken, groengebieden, of stadswijk.
Ook kunnen initiatieven binnen of buiten de werkgroep leiden tot allerlei interessante activiteiten. 

De leden
Moet je deskundig zijn om mee te kunnen doen met de bomenwerkgroep?
Nee, iedereen is welkom. Voor mensen die willen starten met het leren kennen van bomen en struiken is de bomenwerkgroep een ideale groep. Men leert van elkaar tijdens de wandelingen. Sommigen zijn in de loop van de jaren zo deskundig geworden dat zij voorlichting geven aan particulieren over interessante bomen in de tuin of elders in de omgeving. Belangrijk: liefde voor bomen en zin om samen te genieten van bomen.
   

Reacties graag naar Jeanne Moorman,  ze zijn zeker welkom. Je krijgt altijd antwoord. Hoe meer opmerkingen, tips en adviezen, hoe beter. Boom eens mee over bomen!

PlanBoom2020         Milieufederaties ontvangen van de Postcodeloterij een bedrag van 2,25 miljoen euro om in 4 jaar tijd 10 miljoen bomen te planten in Nederland. Hier in Helmond zijn wij met onze Bomenwerkgroep aan de slag gegaan om op het terrein van een van onze leden van de Vogelwerkgroep 3 vogelbosjes en een struweelheg aan te planten.

Een website met bomen van over de gehele wereld.

Bomenstichting

Wereldboom

Een stichting met veel kennis over inheemse bomen en struiken.

Ecologisch adviesbureau