Helmond
Vogels
Op
zondag03mrt201914:00

Vogel- en diersporenwandeling

Voorjaarswandeling

De wandeling staat in het teken van het naderend voorjaar. Er zal speciale aandacht zijn voor vogels en diersporen.

Vogels als roodborst, boomklever, lijster, winterkoninkje en grote bonte specht laten zich volop horen, omdat het nu de tijd is om hun territorium af te bakenen.

Als het om diersporen gaat, wordt vaak vooral gedacht aan pootafdrukken (prenten). Maar er zijn veel meer sporen van dieren te vinden zoals braakballen, keutels van vossen, haksporen van spechten, verlaten nesten, vraatsporen, wroetplekken van vogels en reeën, muizenholen, molshopen en wissels.

Verschillende van deze sporen zullen tijdens de wandeling zeker gevonden worden.

 

Goorse Baan

Het gebied werd door de eeuwen heen in belangrijke mate gevormd door de Goorloop (stroomdalgebied). Bij hoge waterstand trad deze beek veelvuldig buiten zijn oevers. Daardoor vormden zich uitgestrekte moerassen. Deze moerassen verlandden weer na enige tijd en zo ontstonden de broekbossen, waarvan nu nog enige complexen zijn overgebleven. Het gebied is rijk aan plantensoorten en paddenstoelen.

De broedvogels die we hier aan kunnen treffen zijn: grote bonte specht, zwarte specht, boomkruiper, boomklever, mezen en tjiftjaf.

Het Goorse bos vormt een terp in dit moeraslandschap, waardoor enkele fraaie lanen van beukenbomen lopen. Vroeger lag in dit gebied een vuilnisbelt. Vermoedelijk vanwege het feit dat er daardoor daar veel kalk in de bodem zit, worden er wijngaardslakken aangetroffen.

 

De wandeling is gratis.

Aanmelden vooraf is niet nodig.

 

Algemene informatie

ree
zondag 3 maart 2019 - 14:00
Locatie: 
Voor ingang tuincentrum Coppelmans Mierlohout
Akkerweg 70
5706LL Helmond
Nederland
Extra Informatie: 

Gidsen: Marjon van Wijk, Stephan Meijer en Anne Regts

Contactpersoon: 
Google Maps image