Helmond
Vogels
Op
zondag04mrt201814:00

Vogel- en diersporenwandeling

wandeling in Stiphoutse Bossen

Ben jij de nieuwe Sherlock Holmes? De IVN/gidsen Stephan en Anne helpen je met speuren!Een mooie twee uur durende wandeling voor de hele familie, dus ook voor gezinnen.

Welke dieren leven er eigenlijk allemaal in de Stiphoutse Bossen? Daarvoor gaan we tijdens de tocht van ca. 4 km. op zoek naar de diverse diersporen. En we proberen vogels te herkennen aan hun zang en aan hun verenkleed.

We starten om 14 uur bij het kruisbeeld in Stiphout (hoek Gerwenseweg-Molenven; voor navigatie aanhouden Molenven 5, 5708 DW).

Deelname is gratis. Opgave vooraf is niet nodig.

Misschien zie je tijdens deze tocht wel het kleinste vogeltje van Europa: het goudhaantje! Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren. Ze leven vooral in de toppen van naaldbomen. Als je ‘zrie-zrie-zrie’ hoort, dan zit er eentje en is hij bezig met zijn roep of liedje van hoge tonen. Veel kans dus dat we hem zullen ‘spotten’.

Maar we zullen zeker ook andere vogels zien en horen. Omdat de winter voorbij is en de temperatuur wat gunstiger wordt, denken de vogels al aan de toekomst. Zij willen over niet al te lange tijd weer een nest gaan bouwen en dat betekent dat ze een broedterritorium moeten verwerven. Daarom gaan zij rond deze tijd de strijd aan met andere vogels en spannen zich in om hun mooiste, uitbundigste zang te laten horen. Daarom is dit ook zo´n mooie tijd van het jaar om buiten te zijn.

Andere dieren zijn minder zichtbaar en hoorbaar, maar laten volop sporen van hun aanwezigheid en activiteiten achter. We gaan op zoek naar o.a. pootafdrukken, plukplaatsen, vraatsporen, uitwerpselen, nesten, graafsporen, holletjes in de grond en  wissels.

De jeugd kan zijn Sherlock Holmes kwaliteiten in praktijk brengen: speur en wandel mee!

Laat je verbazen in de Stiphoutse Bossen.

Foto van Goudhaan door Francis C. Franklin

Algemene informatie

goudhaan
zondag 4 maart 2018 - 14:00
Locatie: 
kruisbeeld kruising Gerwenseweg/Molenven
Molenven 5
5708 DW Helmond
Nederland
Extra Informatie: 

gidsen: Anne Regts (0492/477392) en Stephan Meijer

Contactpersoon: 
Google Maps image