Helmond
Seizoenen
Op
zondag01apr201814:00

Publiekswandeling 'Het lentegevoel' Ga mee op pad.

Publiekswandeling in de Warande

Hoe ziet het voorjaar er in de Warande uit?

Gratis wandeling door IVN Helmond  op zondag 1 april.

Deze zondag starten we om 14 uur bij de parkeerplaats van Paviljoen de Warande (De Kluis 2, 5707 GP Helmond; ingang vanaf Aarle-Rixtelseweg). We wandelen ongeveer 4 kilometer en zijn om 16 uur weer terug.

Aanmelden vooraf niet nodig.

In de Warande is het voorjaar volop zichtbaar.

De bodem is ontwaakt: Al heel wat planten staan in bloei. De meest opvallende zijn het mooie gele speenkruid, de witte bosanemoon en de sierlijke salomonszegel.

Ook in de lucht gebeurt er van alles: De vogels laten zich volop horen. Deze zondag zullen we misschien de roodborst, lijster, winterkoninkje en de grote bonte specht wel allemaal zien.

En kijk je omhoog naar de toppen van de hoge eiken, dan ontdek je daar de grote nesten van reigers en roeken. Het zijn er veel en dicht op elkaar, want deze vogels broeden in kolonies.

Reigerkolonie

Met al je zintuigen kun je het voorjaar ervaren.

Je ziet het lente worden.

Het grauw-grijze, dorre van de winter maakt geleidelijk plaats voor frisse kleuren. Vanuit het dorre, rommelige strooisel schiet het tere groen omhoog. Het heldere geel van narcissen en winterakonieten trekken meteen de aandacht.

‘Haal de lente in huis’, zeggen de bloemisten. De takken met dikke knoppen zijn inderdaad heel mooi en komen tot bloei in je huis. Maar in De Warande zien we die schitterende takken ook, bijvoorbeeld van de forsythia, rode ribes, hazelaar, wilg of kastanje. Het uitbotten en de eerste bloei zal zeker het lentegevoel bij je oproepen.

Je hoort het lente worden.

De uitbundige zang van vogels, het zoemen van de eerste hommelkoningin en de wind die nu anders klinkt dan in de winter, zijn tekenen van de lente.

Het iele twinkelende liedje van de heggemus, de hele winter kon je het horen, maar nu klinkt het anders. De eerste keer dat je de kievit weer hoort, is méér dan een waarneming, je ervaart het als een teken, een aanmoediging van de natuur.

 Je bent welkom om mee te wandelen.

Nadere inlichtingen bij: Anne Regts tel. 0492-477392  ivnhelmond@gmail.com

 

Algemene informatie

zondag 1 april 2018 - 14:00
Locatie: 
Warande Helmond
De Kluis 2
5707gp Helmond
Nederland
Extra Informatie: 

gidsen: Jos van Rooij en Theo van Loo

Contactpersoon: 
Google Maps image