Helmond
Natuur in de Buurt
Vanaf
maandag10feb202020:00

opleiding Gebiedsgids

In het voorjaar start (bij voldoende belangstelling) het IVN Helmond een cursus die de deelnemers opleidt tot IVN-gids in een van de natuurgebieden rondom Helmond. Een groot deel van deze cursus zal gewijd zijn aan verkenning, inventarisatie en beschrijving van een door cursisten zelf gekozen natuurgebied, onder begeleiding van een ervaren natuurgids.

IVN-wandelingDe cursus start in februari 2020 en duurt ongeveer een jaar. Gemiddeld twee maal per maand wordt een theorieles gegeven (afwisselend op maandag- en dinsdagavond). Tijdens die lessen komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: op welke wijze onderzoek en beschrijf je een natuurgebied, bodem, landschap lezen, planten determineren, inventariseren, ecologie, wateronderzoek en leiden van een excursie. De theorielessen worden veelal gevolgd door praktijklessen buiten (op zaterdagochtend).

Daarnaast zullen de cursisten in groepjes een natuurgebied in of rondom Helmond kiezen, waar een jaar lang het landschap, de geschiedenis, het beheer en de flora en fauna worden onderzocht en beschreven. Dit onderzoek wordt begeleid door een ervaren natuurgids van de vereniging.

onderzoekDe cursus wordt afgesloten met een presentatie van het onderzoek en wandeling door het onderzochte gebied.

Kosten voor deelname aan de cursus bedragen €100. 
Deelnemers zijn of worden lid van IVN Helmond.
Deelnemers verplichten zich om na de cursus minimaal 2 jaar één maal per jaar een publiekswandeling door ‘hun’ gebied te leiden (of op een andere wijze actief te zijn in een educatieve werkgroep).
Na 2 jaar als gids actief te zijn geweest (of actief in een educatieve werkgroep) wordt het cursusgeld terugbetaald.

Hieronder het volledige programma en het inschrijfformulier.

cursusprogramma

inschrijfformulier

Algemene informatie

IVN-wandeling
maandag 10 februari 2020 - 20:00
Locatie: 
trefpunt De Koekoek bij speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707 TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image