Helmond
Water
Op
donderdag31okt201920:00

Lezing "Plastic soep" samen met het KNNV

We krijgen het een keer op ons bordje

Op donderdag 31 oktober geeft Arend Bolt een lezing over Plastic Soep

In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze "plastic soep" is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd.

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartsroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grote afvalberg in de grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren waaronder zeeschildpadden en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalverwerkingsbedrijf Van Ganzewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic soep.

In zijn lezing gaat hij in op de gevolgen en, nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend, worden verschillende oplossingen besproken.

De lezing wordt gehouden in IVN trefpunt de Koekoek in Speeltuin Helmond West, Arbergstraat 85, 5707TK in Helmond.

De aanvang is 20.00 u. en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage mag.

Info: Setty Vos, tel. 0492-545649 of setty_vos@hotmail.com

Algemene informatie

donderdag 31 oktober 2019 - 20:00
Locatie: 
IVN trefpunt de Koekoek Speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image