Helmond
Overig
Op
donderdag14nov201920:00

Lezing "Het weer in Nederland" samen met het KNNV

Op donderdag 14 november zal Hans de Jong een lezing verzorgen over het weer in Nederland.

Wat een hitte en droogte! Vier tropische dagen en vijf zomerse dagen. Samen een hittegolf waarin de temperatuur in de schaduw tot 39 graden steeg! Juli 2019 was een topmaand. Het nationaal hitterecord werd op 24 juli met 39,3 graden gebroken in Eindhoven. En een dag later steeg de temperatuur op acht Nederlandse weerstations zelfs boven de 40 graden! Dat was nog nooit gebeurd!

Het KNMI boekte in 2019 het ene record na het andere. Hoe is het mogelijk, vragen niet alleen de gemiddelde Nederlanders, maar ook de mensen bij het KNMI zich af. Augustus telde ook weer vier tropische dagen. En in juli waren er zelfs ook nog tropische nachten. De temperatuur zakte toen niet onder de 20 graden. Het lijkt wel of we aan die records wennen. Het is wel duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is met ons klimaat. En dat is wereldwijd het geval. De kranten staan er vol van. Veel Nederlanders vinden het wel prima: lekker warm aan het strand en lekker een Nederlands wijntje bij het eten.

Het weer ervaren we dagelijks, maar hoe warm of koud het was, vergeten we ook weer snel. Maar houd je dat op een of andere manier bij, dan krijg je pas in de gaten of er echt iets verandert. Het KNMI houdt de statistieken van het weer sinds 1901 nauwkeurig bij voor tientallen weerstations over het hele land. Op de website www.knmi.nl zijn al die gegevens op te zoeken. Het KNMI bezit zelfs de oudste temperatuurgegevens van de hele wereld: sinds 1706 hebben we in Nederland een doorlopende temperatuurreeks. Nederland ligt in een gebied waar hoge en lage drukgebieden elkaar afwisselen. Die zorgen ervoor dat we vaak wisselvallig weer hebben. Als je de gegevens van een weerstation in de buurt regelmatig bekijkt, kun je de wisselvalligheid zelf zien en op den duur je eigen weersverwachting maken. Kijk gedurende een paar weken ook eens af en toe naar de wolken. Dan ga je langzaam inzien wat voor weer je te wachten staat. Of nog beter: schrijf het op. Dan kun je zelf bevestigen wat Gerrit Hiemstra of Reinier van den Berg 's avonds op de televisie laten zien!

De lezing wordt gehouden in IVNtrefpunt de Koekoek in Speeltuin Helmond West, Arbergstraat 85, 5707TK in Helmond.

De aanvang is 20.00 u. en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage mag.

Info: Setty Vos tel. 0492-545649 of setty_vos@hotmail.com

Algemene informatie

donderdag 14 november 2019 - 20:00
Locatie: 
IVN trefpunt de Koekoek Speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image