Helmond
(Zoog)dieren
Op
donderdag11apr201920:00

Lezing Bevers samen met het KNNV

De bever terug in Oost-Brabant, boegbeeld van natuurherstel

Lezing Bevers door Marcel Cox, ecoloog bij Waterschap Aa en Maas.

Moest je een paar jaar geleden nog naar de Biesbosch om in Noord-Brabant bevers te kijken, tegenwoordig zwemmen ze met een beetje geluk in je achtertuin. Ook in Helmond zijn hun sporen te vinden. De laatste bever werd in 1826 omgelegd bij Zalk aan de IJssel. Daarmee kwam een einde aan jarenlange fanatieke jacht op dit dier. Niet alleen vanwege de pels, duizenden exemplaren eindigden vrijdagsavonds op het bord van Rooms Katholieke gelovigen. vanwege zijn geschubde staart werd hij aangemerkt als "visachtige".

In 1988 zijn de eerste bevers weer uitgezet in de Biesbosch en later volgden nog verschillende uitzettingen in o.a. Gelderland en Limburg. Dat dit een succes is, blijkt uit de huidige verspreiding van de bever. In Nederland is de afgelopen 3 jaar een toename van 60% waargenomen (van het aantal km-hokken waar sporen zijn aangetroffen). Na Limburg komen in Brabant de meeste bevers voor. De grootste toename van de laatste 3 jaar was zelfs in Noord-Brabant. De bever kan door zijn specifieke leefwijze, b.v. de bouw van dammen of het graven in dijken en kades, technische problemen opleveren in een waterstaatswerk. Dit leidt tot tegenstrijdige belangen: de soort is wettelijk beschermd, maar het waterschap heeft de wettelijke zorgtaak voor het waterbeheer en de veiligheid.

Tijdens deze lezing wordt je meegenomen in het leven van de bever. Marcel Cox blikt terug in de tijd, maar kijkt vooral ook naar de successen van de afgelopen 30 jaar. Hoe ziet de bever eruit, waar leeft hij, wat eet hij en wat is zijn rol in de natuur. Daarnaast laat Marcel zien wat de keerzijde van de terugkeer van dit mooie en bijzondere knaagdier betekent voor het huidige waterbeheer. Kortom een interessant programma, waarvoor "Ed" en "Willem" je van harte uitnodigen.

De lezing wordt gehouden in IVN trefpunt "de Koekoek" in Speeltuin Helmond West, Arbergstraat 85, 5707TK in Helmond.

De aanvang is 20.00 u. en de toegang is gratis.

Info: Setty Vos, tel. 0492-545649 of setty_vos@hotmail.com

Algemene informatie

donderdag 11 april 2019 - 20:00
Locatie: 
IVN trefpunt de Koekoek Speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image