Helmond
Klimaat
Op
donderdag09feb202320:00

Klimaatveranderingen en waterbeheer

1e lezing in Klimaatreeks

IVN afdeling Helmond organiseert een lezing op donderdag 9 februari om 20.00 uur. Deze lezing is de eerste in een reeks van 4 over de klimaat problematiek en dan specifiek in Brabant. Als eerste in de rij spreken Bart Niemeijer en Sjoerd van Megen van Waterschap Aa en Maas over het waterbeheer in Brabant.

Bart Niemeijer is ecoloog en adviseert bij beheer en onderhoud bij ecologische vraagstukken en is gespecialiseerd in vis en vismigratie. 

Sjoerd van Megen is afgestudeerd in Land- en Waterbeheer bij Wageningen Universiteit en houdt zich bezig met inrichtingsplannen in de regio Helmond, Mierlo en Aarle-Rixtel. 

Wat doet waterschap Aa en Maas om het watersysteem klimaatbestendig te maken? Er worden veel maatregelen genomen om zowel bij drogere periodes als bij piekbuien de waterstroom te beheersen. Bijvoorbeeld door een smallere doorstroom te maken in stromend water zodat er in drogere periodes ook water kan blijven stromen of door bredere overstromingszones te creeren zodat een plotselinge toevloed van water weg kan. Het waterpeil wordt op veel plaatsen verhoogd en er wordt gepoogd het water vast te houden waar het valt. In het verleden werd het waterpeil vooral gericht op de landbouw. Nu probeert het waterschap in stedelijke gebieden het regenwater op te vangen in de bodem en niet in het riool, zodat het een aanvulling vormt op het grondwater. Deze en andere maatregelen worden door de heren Niemeijer en van Megen belicht.

De andere lezingen uit de klimaatreeks volgen op:

9 maart- Klimaatverandering in het bos

13 april - Biodiversiteit in Nederland

11 mei- Info avond klimaatregelingen in de gemeente Helmond

Locatie: Kantine van Speeltuin Helmond West. Toegang is 2 euro, pinnen is mogelijk.

Algemene informatie

donderdag 9 februari 2023 - 20:00
Locatie: 
Speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707 TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image