Helmond
Vlinders
Vanaf
donderdag02jun202219:30

Introductiecursus vlinders.

Wist je dit? 

In Nederland komen ruim 2.500 soorten vlinders voor. Zoveel hoor ik je denken? Ja zoveel, alleen telt Nederland veel meer nachtvlinders dan dagvlinders en het leuke is weer dat er ook nachtvlinders zijn die overdag vliegen. Uit vlindertellingen blijkt dat het niet goed gaat met veel dagvlinders in Nederland. Zo staan maar liefst 68% van de soorten op de Rode Lijst en verdwijnt zelfs de tot voor kort algemene argusvlinder in rap tempo. 

vlindersTijdens haar leven legt een vlindervrouwtje zoveel mogelijk eitjes. Uit de eitjes komen jonge rupsen. Een deel van deze rupsen groeit uit tot 'volwassen rups' en gaat verpoppen. Tenslotte kruipt er een vlinder uit de pop. Van elke honderd eieren die een vlinder legt vinden tussen de 95 en 99 individuen de dood, voordat ze aan paren of ei afzetten toekomen. De overige 1 tot 5% overleeft: voldoende om de volgende generatie veilig te stellen.

Het nut van vlinders is dat ze bloemen bestuiven als ze de bloemen bezoeken om nectar te zuigen. Verder eten heel wat andere dieren rupsen, poppen en vlinders, waardoor ze hun nut hebben als voedsel voor die dieren. Vlinder

IVN Helmond organiseert samen met de Vlinderstichting en de werkgroep Vlinders van IVN Mierlo een introductiecursus vlinders. Wat gaan we doen tijdens deze cursus? 

De cursus bestaat uit twee delen: 

  1. Op donderdag 2 juni 2022 zal er een theorieavond worden georganiseerd door de Vlinderstichting in ons trefpunt de Koekoek, speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85, 5707 TK Helmond van 19.30 tot 215 uur. De theorie wordt gegeven door Anthonie Stip, voor informatie: https://www.vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/over-de-vlinderstichting/medewerkers/profiel/?medew=12
  2. Op zaterdag 18 óf zondag 26 juni gaan we met Eri en José, 2 dames van de vlinderwerkgroep IVN Mierlo, op zoek naar vlinders in onze eigen omgeving. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur, plaats maken we op 2 juni bekend. We leggen twee dat vast. Vlinders houden niet van regen en wind. Mocht het 18 juni geen “vlinderweer” zijn dan hopen we dat het op 26 juni wel zonnig is en niet te hard waait. 

 

De kosten van deze tweedaagse cursus (theorie en praktijk) bedraagt € 7,50. Je inschrijving is definitief als het bedrag is overgemaakt op rekeningnummer NL02 RABO 0300 8445 49 t.a.v. IVN Vereniging voor natuureducatie.  

Er is plaats voor maximaal 25 personen. Vol is vol.

Opgeven kan door een e-mail te sturen naar margagijsbers@hotmail.com. Graag doorgeven voornaam, achternaam en telefoonnummer. 

Citroenvlinder

Algemene informatie

vrijdag 29 april 2022 - 13:51
Locatie: 
Trefpunt De Koekoek (Speeltuin Helmond West
Arbergstraat 85
5707 TK Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image