Helmond
Landschap
Op
woensdag16jan201919:30

Film in de Cacaofabriek

Portretten uit de Peel

Film "Portretten uit de Peel", een ode aan de ruige Peel, een eerbetoon aan het ruige natuurgebied en de ziel ervan.

Op  initiatief van IVN Helmond, Helmondse Computerclub en IVN Mierlo, wordt op 16 januari en 13 februari de film van Wiek Lenssen gedraaid in de Cacaofabriek, beide avonden om 19.30 u.

Wiek over zijn film "Het licht verandert er telkens. Het ene moment waan je jezelf in Afrika en verwacht je er een giraf die boven de boom uitkomt, het ander moment zit je op een woeste Siberische toendra. Het is er ruig en het gebied heeft een ruige historie". De film vertelt het verhaal van markante Peelse mannen, onder wie Grard Sientje en Tij Kools uit Deurne, Hay Nelissen uit Kronenberg die bijenkorven maakt van Peelgras en ecoboer Jan Janssen uit Ysselstein. Samen verbeelden zij de geschiedenis van de streek. Rode draad in de documentaire zijn de foto's van Jacques Peeters. Hij was dertig jaar fotograaf van Dagblad de Limburger en werkt nu voor Limburgs Landschap. Hij maakte een enorme hoeveelheid foto's van Peelbewoners, zoals het portret van kluizenaar Grard Sientje die in Zeilberg in een plaggenhut opgroeide, en leefde tussen 35 honden en 12 motorfietsen. Lenssen: "Grard stierf eind jaren 70, maar ik kwam in contact met zijn jeugdvriend Tij Kools. Hij bracht Grard naar het ziekenhuis toen die een hersenbloeding had gehad. Maar toen ze hem hadden gewassen, legde hij alsnog het loodje. Zijn weerstand was letterlijk weggewassen. Helaas overleed Kools in oktober 2016, maar de film zag hij nog". Al filmend ontdekte Lenssen dat de mannen uit de Peel iets gemeen hebben. "Ze zijn eenvoudig en eigenzinnig. Ze stellen natuur boven materie. Dat is ook waar de film in feite over gaat: we zijn steeds welvarender geworden, maar zijn we ook gelukkiger?" Wiek is zelf ook beide avonden aanwezig.

Bron: artikel in Eindhovens Dagblad juli 2017 van Daphne Broers

De film staat binnenkort online op de website van de Cacaofabriek, zelf een kaartje bestellen/kopen bij de Cacaofabriek.

Info: Setty Vos, tel. 0492-545649 of setty_vos@hotmail.com

 

Algemene informatie

woensdag 16 januari 2019 - 19:30 tot woensdag 13 februari 2019 - 19:30
Locatie: 
Cacaofabriek
Cacaokade 1
5705LA Helmond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image