Helmond
Natuur in de Buurt
Op
zondag03feb201914:00

Diersporenwandeling

Beeklandschap en beversporen

Diersporenwandeling Beeklandschap en beversporen

Wanneer: zondag 3 februari 2019 om 14 uur.

We starten op de parkeerplaats bij de Rijpelaal, Rijpelberg 5, 5703KD Helmond.

De twee uur durende wandeling van ongeveer 4 km. voert door een landschappelijk waardevol beeklandschap. In dit nog jonge, maar nu al prachtige gebied wisselen natuurlijke elementen zich af met agrarische activiteiten.

Deelname is gratis. Opgave vooraf niet nodig.

Tijdens de wandeling zullen we actief speuren naar allerlei diersporen zoals braakballen, prenten, uitwerpselen, wissels, holen, nesten, plukplaatsen en vraatsporen. Zo weet je zeker dat er ook echt allerlei dieren aanwezig zijn en kun je hun activiteiten volgen.

Zeker een leuke middag voor jong en oud. Dus opa’s en oma’s; neem je kleinkinderen mee en kom genieten van de natuur.

beek

En wat is nu een beeklandschap? Onze gidsen vertellen je er van alles over.

Op de Cul­tuur­his­to­ri­sche Waar­den­kaart van de provincie Noord-Bra­bant zijn een deel van de bomenrijen en houtwallen aangemerkt als historisch groen.  Door het hele gebied liggen enkele en dubbele bomenrijen. De houtwallen liggen voor­na­me­lijk in de beekdalen. Verspreid in het gebied zie je vrijstaande bomen en ook een enkel bosje. Kijk, nu weet je ook wat dat is.

En heb je ooit een zogenaamde 'vistrap' gezien? In de Oude Aa zijn recent ‘vistrappen’ aangelegd, waardoor vissen ongehinderd de stroom op kunnen zwemmen.

En we gaan ook nog op zoek naar de bever die in het noordelijke en natuurlijke deel van de Ber­kendonk­plas huist sinds enkele jaren. Sporen van de bever als door­ge­knaag­de wilgen, zullen tijdens de wandeling zeker gevonden worden.

knaagspoor beverHet is dus een zeer afwisselende wandeling, voor iedereen de moeite waard. Dus trek zondag 3 februari je wandelschoenen aan en doe mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemene informatie

knotwilgen
zondag 3 februari 2019 - 14:00
Locatie: 
parkeerplaats bij De Rijpelaal
Rijpelberg 5
5703KD Helmond
Nederland
Extra Informatie: 

gidsen: Anne Regts, Fried van Rijt, Marjon van Wijk, Ron van der Horst

Contactpersoon: 
Google Maps image