Helmond
Landschap
Op
zondag01sep201914:00

Bakelse Beemden en Bakelse Aa

publiekswandeling

Landgoed/orchideeën/mammoetbomen: Je vindt het allemaal bij Dierdonk!
Het IVN gaat samen met jou op stap in de Bakelse Beemden. De tocht is ca. 4 km.

We lopen door het voormalig landgoed, een combinatie van een bosgebied met naaldhout en een vochtig broekbos met een weelderige plantengroei. We komen uit bij de oevers van de Bakelse Aa, die in 2014 door een reconstructie weer zijn vroegere kronkelende loop heeft gekregen.

Met uitleg van de IVN-gidsen gaat zo'n gebied veel meer voor je leven: Je weet waarom er dat soort bomen aangeplant is; welke bijzondere orchidee er groeit en waarom de Aa weer moet kronkelen.

De Bakelse Beemden is een landgoed van 76 ha gelegen aan weerszijden van de Bakelse Aa. Het gebied bevindt zich in de gemeente Helmond, ten noorden van de wijk Dierdonk.

Het gebied bestaat deels uit naaldhoutaanplant terwijl op vochtiger gedeelten ook broekbos en populierenaanplant op rabatten is te vinden. Hier groeit onder meer dalkruid, grote keverorchis en de wespenorchis.

Het beekdal van de Bakelse Aa ligt ten noordoosten van Helmond. Door de herinrichting van het beekdal in 2014 wordt het water langer vastgehouden in het gebied. Zo kan wateroverlast worden voorkomen en is in tijden van droogte voldoende water beschikbaar. Door de aanleg van een ecologische verbindingszone kunnen planten en dieren andere natuurgebieden bereiken. Denk daarbij aan de das, kamsalamander, vlinders en libellen.
Door de herinrichting is ook voor natuurliefhebbers een aantrekkelijk gebied ontstaan.

beek

Algemene informatie

beukenlaan
zondag 1 september 2019 - 14:00
Locatie: 
kinderdagverblijf De Bereboot
Oude Dierdonk 1
5703 JV Helmond
Nederland
Extra Informatie: 

Deelname is gratis. Opgave vooraf is niet nodig.
Gidsen: Anne Regts, Ron van der Horst en Theo van Loo

Contactpersoon: 
Google Maps image