Amfibiën en reptielen

Al meer dan 20.000 dieren veilig overgezet!

Hellendoorn-Nijverdal 19 februari 2023

“Tjilp, tjilp, tjilp.” Het is duidelijk voorjaar. De eerste vogels oefenen aarzelend hun liedjes.
Maar dit geluid komt niet vanuit de bomen. Het komt uit de emmer die ik in mijn hand heb. Een emmer vol opgewonden Padden, die ik zojuist opgeraapt heb om ze veilig naar de overkant van de straat te zetten. De grote zijn de vrouwtjes, de kleine de mannetjes en ze tjilpen er vrolijk op los.

Ze komen vanuit het bos, waar ze de winter onder de grond hebben doorgebracht en zijn, nu de schemering invalt, op weg naar de plassen van de Zunasche Heide. Daar zetten de vrouwtjes hun eitjes af, de mannetjes zijn er als de kippen bij om die vervolgens te bevruchten.

 

Sinds 16 februari zijn we bezig padden veilig over te zetten! Ik beschouw hun getjilp maar als bedankjes voor onze hulp. Die bedankjes gelden vast ook voor alle Kleine watersalamanders en Bruine kikkers die mee verhuizen.

 

Helaas vinden we op de weg toch nog een aantal die de oversteek niet gehaald hebben. Daarom hebben we vanmorgen (24 febr) met een flinke ploeg mensen een begin gemaakt met het plaatsen van een opvangscherm langs de Ligtenbergerweg. Om de 25 m staat een emmer waar ze al langstrekkend in vallen. Nu hoeven we alleen de emmers leeg te halen en de dieren over te zetten. En prompt viel de kou in en viel de trek volkomen stil. Vanaf 5*C kunnen deze koudbloedige dieren niet voldoende energie vinden om hun trektocht te voltooien. Over een aantal dagen gaan ze vast weer op pad.

13 maart: inderdaad zijn ze weer op pad. In zeer grote aantallen. Samen met vele Kleine watersalamanders en Bruine kikkers. Het wordt echt feest op de Zunasche heide.
Inmiddels beginnen ook de groene kikkers in beweging te komen. En we komen vele Schallebijters tegen in de emmers. Dit zijn prachtige zwarte kevertjes met mooie paarse kleuren aan de rand van hun schild. Het zijn felle roofkevers, die bijv. op de larven van Meikevers jagen.
24 maart: Er is iets geks aan de hand. Gisteravond werden er 259 padden aangetroffen tussen het scherm en de sloot (aan de ‘verkeerde’ kant van het scherm dus). Allemaal eenlingen en slank (oftewel niet vol eieren) De enige juiste conclusie lijkt te zijn dat het terugtrekkers zijn na eiafzet.
25 maart: ons vermoeden is nu toch wel bevestigd dat veel vrouwtjes direct na de eiafzetting teruggaan naar hun zomergebied. Ze hebben daarbij opnieuw onze hulp nodig, omdat het scherm hen in de weg staat. We zetten ze graag voor de tweede keer over.

Wel bijzonder: fitte, slanke, lege vrouwtjes die op hun terugweg vermoeide, zware, volle vrouwtjes op hun heenweg tegenkomen. Groeten ze elkaar? Wensen ze elkaar succes en tot ziens? Hoe gaat dat? Intrigerend …

4 april: we hebben het scherm verwijderd. De trek lijkt nagenoeg voorbij en bovendien is de Ligtenbergerweg afgesloten wegens asfalteringswerkzaamheden. We kijken terug op een indrukwekkende tijd met ongelooflijke aantallen dieren op trek. Dankzij veel vrijwilligers hebben de meeste dieren de overkant veilig gehaald.

Klik hier voor een overzicht van alle overgezette dieren.
Paddenoverzet Zunasche heide 2023 tm 4-4 mo

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina